De Standaard

Cherkaoui en Woodkid bezweren de dood

Ballet Vlaanderen sluit het seizoen af met een drieluik van William Forsythe, Hofesh Shechter en Sidi Larbi Cherkaoui. Het gezelschap toont dat het die veelzijdig­e oeuvres zonder veel moeite aankan.

- CHARLOTTE DE SOMVIELE

Memento mori. Ballet Vlaanderen Nog te zien tot 17 juni in Opera Antwerpen, daarna vanaf 28 juni tot 4 juli in Opera Gent.

Sidi L arbi C herkaoui opende de avond met het mooie, ingetogen Memento mori.

Ondanks het donkere thema is het een van zi jn frissere, meer hedendaags­e balletcrea­ties. Dat heeft veel te mak en met de muziek van de F ranse zanger Woodkid, waar C herkaoui’s symbolisti­sche stijl een stuk be ter op gedijt dan op Ravel of Debussy. Ook de sobere kostuums van JanJan Van Essche en de magische scenografi­e van Amine Amharech werk en dit keer evenwichti­g samen in plaats van elkaar te overstemme­n. Alsof he t thema van de dood Cherkaoui tot een minimale aanpak noopte.

Breekbare liefdesdue­tten op piano worden afge wisseld met at mosferisch­e soundscape­s en barokke groepsscèn­es. Met twintig dansers barsten die soms uit hun voegen, maar gelukkig houdt Cherkaoui de balans in e venwicht. Spannend is he t samenspel tussen Woodkids percussie, het snelle pointe werk en de militaire formaties waarin de dansers door de ruimte marcheren. H et geeft hun een bi jna buitenaard­se allure.

Thematisch houden de drie reusachtig­e lichtcirke­ls van Amharech de voorstelli­ng samen. Soms hebben ze ie ts weg van een ruimteschi­p, dan weer van een schrijn of een goddeli jk oog. Het plaatst alles wat deze nie tige mensjes doen in een groter perspectie­f. Het besef van ster felijk heid visualisee­rt Cherkaoui tegelijk als een k osmische verbondenh­eid en een diepe gehechthei­d aan het leven.

De spanning tussen le ven en duisternis staat ook centraal in In your rooms van Hofesh Shechter, al is de sfeer daar grimmiger, broeierige­r ook. De BritsIsraë­lische choreograa­f maakt wereldwijd furore. Daar zit zijn eclectisch­e, explosieve, theatrale stijl vast voor ie ts tussen. Shechter zoekt graag limie ten op. Aan de hand van blackouts zapt hij in luttele seconden tussen een agressie ve worsteling en een verstild tableau.

Shechter sluit bovendien zi jn ogen niet voor de wereld buiten. Samen met zijn elf dansers onderzoekt hij wat een gemeenscha­p betekent. Hij toont een krachtige massa me t een onverzette­lijke overleving­sdrang, maar ook onderdanig­e lichamen die geregeerd worden door hysterie, angst en woede. G ebalde vuisten herinneren aan protest, schokkende torso’s aan gebed. ‘Don’t follow leaders, follow me ’, kopt het reclamebor­d dat een enk eling ons voorhoudt. Met veel slagwerk en warme cello dri jft het Hermesense­mble de koortsacht­ige sfeer op. Deze choreograa­f houdt je alert, zoveel is zek er.

Daarnaast is he t formalisti­sche Work within work van Wil

liam Forsythe enigszins een buitenbeen­tje. Zoals gewoonlijk weet je niet waar eerst te ki jken in dit intelligen­te stuk. Het bestaat bi jna integraal uit k orte, snedige duetten die de klassiek e ballettech­niek binnensteb­uiten keren. De technisch rigide uit voering mist nog wat karakter, maar bli j dat Ballet Vlaanderen zich dit repertoire – onder Kathr yn Bennets nog hun grote troef – opnieuw eigen maakt.

De sobere kostuums en magische scenografi­e werken evenwichti­g samen

 ?? © Filip Van Roe ?? Het thema van de dood dwingt Cherkaoui tot een minimale aanpak.
© Filip Van Roe Het thema van de dood dwingt Cherkaoui tot een minimale aanpak.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium