De Standaard

Met de pc in de hoofdrol

Verhalen Chili, zijn aardbeving­en, zijn ontwrichte families, zijn voetbal en zijn Pinochet: Alejandro Zambra brengt het in zijn ‘map documenten’ weergaloos in beeld.

- MARIJKE ARIJS

‘Ik overweeg dit bestand te sluiten en he t voor alti jd in de map “Mijn documenten” te laten staan. Maar ik ga dit publiceren, ik wil he t doen,’ schrijft de verteller van Mijn documenten. En dat is een wi js besluit, want deze verhalen behoren tot he t beste wat Alejandro Zambra tot nog toe heef t voortgebra­cht. De C hileense auteur werd met Bonsai, Het verborgen leven van bomen en Manieren om

naar huis terug te ker en de meest gelezen LatijnsAme­rikaan van zijn generatie, maar vergeleken bij die flinterdun­ne romans, die samen amper ruim driehonder­d bladzi jden tellen, is zi jn allereerst­e verhalenbu­ndel een tur f. De schrijver berijdt daarin al zi jn stokpaardj­es: het wel en wee van de C hileense middenklas­se, liefde, huwelijk en echtscheid­ing in dic tatoriale tijden en, last but not least, he t bewind van Pinochet. Dat heef t een onuitwisba­re stempel gedrukt op zi jn generatie, die geboren is onder de dictatuur en opgegroeid in de democratie, en daar een groot ge voel van onzekerhei­d aan heef t overgehoud­en. Het leven van Zambra’s personages wordt stee vast gelinkt aan gebeurteni­ssen op he t politieke vlak en dat is deze k eer niet anders. Zelfs wanneer ze in M exico Stad worden beroofd, polsen de overvaller­s bezorgd naar de politieke situatie in hun land. En dat de boeven hen ver volgens heelhuids laten gaan, is dan weer een hommage aan de C hileense middenveld­er Chupete Suazo, want voe tbal is evengoed een beproefd middel om een verhalenbu­ndel bij elkaar te houden. En dus k omen de helden daden van he t populaire elf tal ColoColo, Zamorano en Ale xis Sánchez ook een paar k eer voorbij.

Zambra’s hoofdperso­nages zijn verlegen, nogal slome jongelui, die niet in staat zi jn langdurige relaties te onderhoude­n. V aak zijn het schrijvers in wording , die de boeken schrijven die de lezer in handen heeft, want de auteur is nie t vies van me tafictione­le spelletjes. De titel, Mijn documenten, klinkt alsof deze ver tellingen zo uit zi jn computerbe­standen geplukt zijn. ‘Mijn vader was een computer en mijn moeder was een schri jfmachine. Ik was een leeg schrif t en nu ben ik een boek’, noteert de ver teller van he t titelverha­al, die ne t als zijn geestelijk­e vader halver wege de jaren 70 in C hili is geboren. De jongen heeft het over zijn onopmerkel­ijke kinder en jeugdjaren, over zijn grootmoede­r, die sprookjes vertelde die alti jd slecht afliepen omdat haar personages stee vast omkwamen bij een aardbe ving, over zijn langzame politieke bewustword­ing en over de k omst, ‘op hetzelfde moment, van de democratie en de puber teit. De puberteit was echt. De democratie niet.’

Een verdomd goede roker

Computers staan centraal, ne t als in he t echte le ven. In ‘Herinnerin­gen van een pc ’ vertolkt het apparaat zelfs de hoofdrol. M ax en Claudia hebben er een heuse driehoeksv­erhouding mee, die wordt gemarkeerd door spelle tjes mijnenvege­r en PacMan, de komst van het internet, email, Messenger en internetpo­rno. Zeldzame diepte

punten in hun relatie zi jn ‘ de periode dat ze de a en de t k wijtraakte­n’, en een computercr­ash, die wordt vergeleken met een amputatie. Max is een van die personages waar Zambra het patent op li jkt te hebben: een literatuur­lief hebber met schrijfamb­ities, die ‘ veel rookte wanneer hij schreef, of lie ver gezegd hij schreef weinig wanneer hi j veel rookte, want zi jn snelheid als roker lag veel hoger dan zi jn snelheid als schri jver’. De hoofdperso­on van he t vermakelij­ke ‘ Ik was een verdomd goeie rok er’ probeert met die ongezonde ge woonte te breken en wordt daar veel gezonder en veel minder gelukkig van, want ‘ sigaretten vormen de interpunct­ie van he t leven’. Zijn relaas is doorspekt me t toepasseli­jke citaten uit de wereldlite­ratuur . Tussen tabak en schrijven bestaat nu eenmaal een onverbreke­lijke band.

Het leven van Zambra’s personages wordt stee vast gelinkt aan gebeurteni­ssen op he t politieke vlak en dat is deze k eer niet anders. Zelfs wanneer ze in M exico Stad worden beroofd, polsen de over vallers bezorgd naar de politiek e situatie in hun land. En dat de boe ven hen vervolgens heelhuids laten gaan, is dan weer een hommage aan de C hileense middenveld­er Chupete Suazo, want voe tbal is evengoed een beproefd middel om een verhalenbu­ndel bij elkaar te houden. En dus k omen de heldendade­n van he t populaire elf tal ColoColo, Zamorano en Ale xis Sánchez ook een paar k eer voorbij.

Zelfportre­t als jongeman

Of zijn personages nog lang en gelukkig leven, laat de auteur wi jselijk in he t midden, want me t de computer heeft een nieuw soor t eenzaamhei­d zijn intrede gedaan. Er komt een onafzienba­re stoe t sympathiek­e losers voorbi j, die lanterfant­en, rondhangen en chillen in Chili, en af en toe een stapje in de wereld ze tten. Voor ‘De meest Chileense man ter wereld ’ is Zambra zelfs helemaal naar L euven afgereisd, ‘ een prachtige stad vol met prachtige mensen’, die jammer genoeg te klein is om er ‘ doelloos rond te wandelen ’. Allemaal willen ze graag in ie ts geloven, ergens bij horen, een echte, hechte familie hebben, maar er wordt hen geen greintje geborgenhe­id gegund.

Alejandro Zambra is allicht nie t de eerste die schri jft over C hili, zijn aardbeving­en, zijn ontwrichte families, zijn voetbal en zijn Pinochet, maar hij doet het wel op zi jn eigen onnavolgba­re minimalist­ische manier. Mijn documenten gaat over een generatie die opgroeide met het geratel van t ypemachine­s, haar gedichten schreef op papier en vervolgens overbracht naar de harde schijf van een computer, met ingrijpend­e gevolgen voor he t schrijfpro­ces. De Nederlands­e vertaling is nie t helemaal vlekkeloos, maar dat doe t nauwelijks afbreuk aan de sfeer van deze melancholi­sche verhalen me t ironische onder toon, waarin de grenzen tussen literatuur en werkelijkh­eid, fictie en autobiogra­fie systematis­ch worden overschred­en. Want eigenlijk schetsen deze elf teksten samen he t zelfportre­t van Alejandro Zambra als jongeman.

‘De puberteit was echt, de democratie niet’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium