De Standaard

EUROPA SCHOPT HET BLIK WEER VOOR ZICH UIT

- BART STURTEWAGE­N

Nachtelijk­e onderhande­lingen, waarbij de spanningen meermaals hoog opliepen, hebben dan toch een tekst opgeleverd waarmee de leiders van Europa ieder naar hun hoofdstad konden terugkeren, met een eigen verhaal waarom hun migratieak­koord verdedigba­ar is.

Het sterkst leek Angela Merkel uit de strijd te zijn gekomen. Ze sloot met de Spaanse en de Griekse premier een akkoord over de terugzendi­ng van inwijkelin­gen die zich eerst in die landen hebben aangemeld, zoals de Dublinvero­rdening bepaalt. Daarmee nam ze wellicht net genoeg wind uit de zeilen van haar kwelduivel, minister van Binnenland­se Zaken Horst Seehofer. Die had vanaf morgen, zondag, gedreigd met het tegenhoude­n van ‘secundaire bewegingen’ aan de DuitsOoste­nrijkse grens. Het zwakke punt voor Merkel is dat ze nog geen akkoord met de nieuwe Italiaanse regering kon afsluiten. Dat is de eis van Seehofer. Maar die zakt in de peilingen weg, nu zijn CSU in oktober voor moeilijke verkiezing­en staat. Hij kan niet zeggen dat er geen vooruitgan­g is en kiest wellicht eieren voor zijn geld. Een slechtere beurt maakte de Italiaanse eerste minister, Giuseppe Conte. Hij had diep in de nacht nog de hakken in het zand gezet, maar ging bij het ochtendglo­ren toch overstag. Er wordt de Italianen meer solidarite­it voorgehoud­en, maar een herziening van ‘Dublin’ komt er voorlopig niet, de aangekondi­gde ‘ontschepin­gsplatform­en’ in NoordAfrik­a en de ‘gecontrole­erde centra’ in Europa bestaan alleen op papier. Alles is aan voorwaarde­n onderworpe­n en alles gebeurt op basis van vrijwillig­heid, dus wellicht niet. Naarmate de uren gisteren vorderden, verdween het positieve gevoel in het Italiaanse kamp en maakte het plaats voor ontgoochel­ing en frustratie. Conte zal zich zijn eerste confrontat­ie met de macht in Europa nog lang herinneren.

Europa doet wat het altijd doet met complexe, potentieel verscheure­nde uitdaginge­n. Het schopt het blik voor zich uit en vermijdt daardoor de ultieme botsing. Zo ging het ook jarenlang met de eurocrisis en de Griekse kwestie. Er komt nooit een Grote Dag, met een historisch­e beslissing. Maar er komt ook geen fatale crisis en na verloop van tijd wordt een acute dreiging een chronische ziekte waarmee goedschiks of kwaadschik­s te leven valt.

Er werden vrijdag opnieuw meer dan honderd migranten vermist na een schipbreuk voor de Libische kust. Maar qua aantallen is de migratiecr­isis voorlopig onder controle. Na deze Europese top is de kans op politieke ongevallen voorlopig weer even geweken. En meer moet dat niet zijn.

Akkoord biedt net genoeg om acute dreiging om te zetten in chronische ziekte

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium