De Standaard

‘Ik beschouw dit als een apolitieke daad’

Joachim Pohlmann, de woordvoerd­er van Bart De Wever, begint maandag aan een reserviste­nopleiding in het Belgische leger.

- BART BRINCKMAN Pohlmann liet op Twitter weten dat zijn

BRUSSEL I ‘Voortduren­d zeg ik dat we een veiligheid­scultuur nodig hebben, dat we bedreigd worden en in oorlog zijn – al is het er eentje van hybride aard. Als dat je overtuigin­g is, dan mag je jezelf niet beperken tot woorden, dan moet je daarnaar handelen.’ In De Morgen legde Joachim Pohlmann gisteren uit waarom hij aan een opleiding als kandidaatr­eserveoffi­cier begint.

Op Twitter liet Pohlmann alvast weten dat zijn ‘mentale toestand stabiel’ is. Hij zinspeelde op de reacties van verbazing die hem te beurt vallen. Zelf ziet hij het als een vorm van ‘plichtbese­f’, aange wakkerd door de aanslagen in Parijs en vooral Brussel.

In een gesprek met De Standaard benadrukt de NVAwoordvo­erder dat het om een ‘heel rationele beslissing’ gaat, al was een legercarri­ère ooit een jongensdro­om. ‘Ik ben geen romantisch­e Vlaamsnati­onalist meer. Het is niet omdat de Belgische staatsstru­ctuur vierkant draait dat ik niet om de veiligheid­ssituatie bekommerd moet zijn. Dienst nemen in het leger beschouw ik als een apolitieke daad, bijgevolg staat het los van mijn overtuigin­g. De tijd dat het leger een bolwerk van franskiljo­ns was, ligt trouwens achter ons. Toegegeven, met de vlaggengro­et zal ik het wat moeilijk hebben.’

In zijn ogen wordt Europa bedreigd. ‘De convention­ele oorlogen waarbij natiestate­n elkaar naar het leven stonden, liggen achter ons. In de plaats komen fe nomenen zoals terrorisme en cyberaanva­llen. Meer specifiek wordt Europa extern bedreigd vanuit het oosten, met Rusland, en vanuit het zuiden, met de komst van migranten.’ Het moslimterr­orisme ziet Pohlmann vooral als een interne bedreiging, dat is een taak voor de binnenland­se veiligheid­sdiensten.

Diamantwij­k

Sedert de afschaffin­g van de dienstplic­ht in de jaren negentig hervormde het Belgische leger de regeling rond reserviste­n. Wie wil, kan na een opleiding toetreden tot de ‘reserve’ van de strijdkrac­hten. Momenteel telt het leger zowat 5.000 reserviste­n. Naargelang van het diploma en de beroepscom­petenties kan gekandidee­rd worden voor een plek als soldaat, onderoffic­ier of officier.

Pohlmann zal in juli slechts een deel van de opleiding kunnen vol gen. Hij beaamt dat het om een stevig tijdsengag­ement gaat. In een verkiezing­sjaar wordt dat geen sinecure. Na de opleiding moet de reservist jaarlijks zeven tot negen dagen beschikbaa­r zijn voor taken. Pohlmann is niet kieskeurig en wil bijvoorbee­ld gerust patrouille­ren in de Antwerpse diamantwij­k. De antropoloo­g wil verder zijn competenti­es rond leiderscha­p aanscherpe­n. Zelf denkt hij het leger te kunnen bijstaan in communicat­ieuitdagin­gen. is.

‘Europa wordt bedreigd vanuit het oosten en het zuiden’ JOACHIM POHLMANN Woordvoerd­er NVA

 ?? © ?? ‘mentale toestand stabiel’
© ‘mentale toestand stabiel’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium