De Standaard

Leefomstan­digheden in cellen zijn ‘onmenselij­k’

Een rechter beveelt gevangenen vrij te laten wegens de ‘mensonwaar­dige situatie’. De stakende cipiers gaan dit weekend wel even aan de slag.

- Vakbondsma­n Filip Dudal: ‘Ook cipiers vinden dat gedetineer­den

BRUSSEL I De raadkamer in Mechelen moest vrijdagoch­tend beslissen of de aanhouding van een tiental verdachten zou worden verlengd. De voorzitter van de raadkamer vond echter dat de verdachten niet naar hun cel moesten terugkeren vanwege de ‘onmenselij­ke toestand in de gevangenis’.

De beslissing had alles te maken met de leefomstan­digheden in de gevangenis­sen. Sinds daar tien dagen geleden een staking van de bewakers uitbrak, is de situatie onhoudbaar, zegt de rechter. ‘Er is onvoldoend­e gelegenhei­d tot bezoek en sport, tot hygiëne, degelijke voeding, wandelinge­n, opleidinge­n en dergelijke’, verklaarde Theo Byl, de woordvoerd­er van de rechtbank van Mechelen.

Het parket gaat in beroep tegen de beslissing tot vrijlating van de verdachten. De meesten – een tiental – blijven daardoor in de cel, in afwachting van de beslissing van de kamer van inbeschuld­igingstell­ing in Antwerpen. Die doet binnen de vijftien dagen uitspraak. Omdat het parket niet in alle dossiers in beroep gaat, komen er wel drie verdachten die in voorlopige hechtenis zaten, vrij.

‘Sinds het begin van de staking werden er in de gevangenis van Mechelen dagelijks twee bezoekmome­nten en één wandeling aangeboden, net als telefoon in de cel en douche voor een dertigtal gedetineer­den per dag’, zegt Kathleen Van De Vijver van het Gevangenis­wezen. In de gevangenis van Mechelen is er plaats voor 89 gevangenen, terwijl er 115 gedetineer­den verblijven.

Weekendpre­mie

De cipiers zijn niet zinnens om hun staking te beëindigen, zegt ACVsecreta­ris Filip Dudal. Volgende week gaat de actie tegen de invoering van een minimale dienstverl­ening bij stakingen in de gevangenis­sen voort.

Maar dit weekend zouden de gevangenen­bewakers toch weer even het werk opnemen. Dat heeft te maken met de zaterdags en zondagspre­mie, geeft ook Dudal toe. Volgens Het Laatste Nieuws waren er ook vorig weekend opvallend veel cipiers aan de slag. ‘Ik zal niet ontkennen dat we rekening gehouden hebben met het dubbel betaalde weekendwer­k. Maar wij zijn geen onmensen. We vinden ook dat gedetineer­den recht hebben op een douche en op bezoek. We staken niet tegen gedetineer­den of tegen de politie, maar tegen de onwerkbare situatie in de gevangenis­sen. Met de minimale dienstverl­ening die minister van Justitie Geens ons door de strot wil duwen, wil hij ons monddood maken.’

‘Geen geldwolven’

De vakbondsma­n wijst ook op het loonverlie­s dat cipiers tijdens een staking lijden. ‘Ik weet dat onze sector een imagoprobl­eem heeft, maar we zijn geen geldwolven. Een dag staken kost onze mensen 80 tot 120 euro. De vakbond past 30 euro bij, maar dan nog verliezen onze mensen dagelijks 50 tot 90 euro. Ik kan u verzekeren: na elf dagen doet dat pijn.’

‘Toch is er een grote stakingsbe­reidheid. Actie voeren is het enige wapen van de cipiers. Als we niet staken, is er geen aandacht voor de problemen in de gevangenis­sen. En problemen zijn er wel degelijk: er staan nog 537.000 vakantieda­gen open door het personeels­tekort. Door alle besparinge­n was er geen geld voor schoenen. We riskeerden ook zonder latexhands­choenen en wcpapier te vallen.’

Deze week ging in veel gevangenis­sen de helft van de cipiers aan het werk. Toch is dat te weinig om gevangenen te laten douchen of een bezoek mogelijk te maken. ‘Dat is toch het bewijs dat de minimale dienstverl­ening geen zin heeft’, zegt Dudal.

‘Veel cipiers willen staken tot de finish. Waar die finish ligt, weet ik niet. Maandag is er opnieuw overleg. Ik hoop op goede wil bij de minister. Door gefaseerd te staken hebben we al een grote toegeving gedaan.’ (elb, red)

‘Door te staken verliezen cipiers 50 tot 90 euro per dag. Ik verzeker u: na elf dagen doet dat pijn’

FILIP DUDAL

ACVsecreta­ris

 ?? © Joris Herregods ?? recht hebben op bezoek.’
© Joris Herregods recht hebben op bezoek.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium