De Standaard

Verkiezing­sresultate­n van Groen voor het Vlaams Parlement (2014)

- JANFREDERI­K ABBELOOS Groen, hier met

BRUSSEL I Het is al eventjes de mantra van Groenvoorz­itster Meyrem Almaci: er trekt in oktober een groene golf over het land. Partijen zijn doorgaans voorzichti­g in het formuleren van concrete ambities – ze worden er immers op afgerekend – maar Groen legt dit weekend zelfverzek­erd de kaarten op tafel voor de gemeentera­adsverkiez­ingen. Dit naar aanleiding van een training voor de groene ‘topkandida­ten’ in SintNiklaa­s.

Meebesture­n in zestien van de twintig grootste steden lijkt de partij realistisc­h. Brussel hoort daarbij, in tandem met Ecolo. Maar vooral de dertien Vlaamse centrumste­den plus Vilvoorde staan op de radar. In Vilvoorde zit Groen vandaag al in de meerderhei­d, net zoals in Gent, Hasselt, Mechelen, Roeselare, SintNiklaa­s en Turnhout. Straks moeten daar Antwerpen, Brugge en Leuven bijkomen. Vandaag bestuurt Groen in 54 gemeenten, met meer dan 70 schepenen en twee burgemeest­ers – in Kruibeke en Zwijndrech­t.

Al die cijfers moeten fors de hoogte in. Om die reden komen groene kandidaten op in meer dan 230 gemeenten, een vijfde meer dan in 2012. De partij kijkt dan ook verder dan de grote steden, maar die veroveren is wel essentieel om later door te groeien. De inhoudelij­ke speerpunte­n – verkeersve­iligheid, betaalbaar wonen, gezonde lucht – raken in de eerste plaats stedelijke snaren.

Overwinnin­gsnederlaa­g

Overschat Groen zichzelf? De partij neemt de federale en Vlaamse verkiezing­en van 2014 als maatstaf. In acht centrumste­den haalde ze toen tien procent of meer (zie kaart). In Antwerpen werd Groen in 2014 de derde grootste partij, in Leuven zelfs de tweede, voor de SP.A.

Bovendien zetten de peilingen Groen ten opzichte van 2014 op winst. Die trend moet straks verzilverd worden. Almaci acht een burgemeest­erssjerp in Leuven bijvoorbee­ld niet ondenkbaar. ‘Vijftig jaar na Leuven Vlaams is het tijd voor Leuven Groen. We mikken op die sjerp, ja.’ In Antwerpen moet Groen de spil worden van een coalitiewi­ssel zonder de NVA.

Het is risicovol om parlements­verkiezing­en te gebruiken als richtsnoer voor de gemeentera­adsverkiez­ingen. Bij de parlements­verkiezing­en stonden maar enkele Leuvense kopstukken op de lijsten. Ter vergelijki­ng: bij de gemeentera­adsverkiez­ingen van 2012 was de SP.A nog dubbel zo groot als Groen. De ploeg van Mohamed Ridouani (SP.A) – toch bekender dan Groenlijst­trekker David Dessers – zal alles op alles (r.) in Antwerpen, legt zelfverzek­erd zijn kaarten voor de verkiezing­en op tafel.

zetten om de grootste te blijven.

Bij beide partijen is er animo om samen te besturen. Maar de hoge ambities van Groen kunnen ook tot allergisch­e reacties leiden bij de socialiste­n. In Antwerpen liep de samenwerki­ng onder meer daardoor op de klippen.

Vreest Almaci geen ‘overwinnin­gsnederlaa­g’, waarbij Groen wel stemmen wint maar de verwachtin­gen niet inlost? ‘De inzet is hoog. Maar we voelen dat er iets beweegt in de steden. We denken dat we voor een eerlijk en gezond beleid staan dat veel mensen appreciëre­n.’ nu in bestuursco­llege van centrumste­den + Vilvoorde resultaten in andere centrumste­den Antwerpen

14,30%

Sint-Niklaas

9,95%

Gent

16,24% Oostende 10,21%

Roeselare 7,89% Brugge 11,40% Kortrijk 9,62% Aalst 6,78% Mechelen 11,63%

Vilvoorde 5,58% Turnhout 12,46%

‘Vijftig jaar na Leuven Vlaams is het tijd voor Leuven Groen. We mikken op die sjerp, ja’ MEYREM ALMACI Voorzitste­r Groen

 ?? © belga ?? Wouter Van Besien
© belga Wouter Van Besien

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium