De Standaard

CO2-taks op brandstof in de maak

- WIM WINCKELMAN­S

Er ligt een voorstel op tafel om een CO2taks in te voeren op brandstof voor verwarming en vervoer. Het slechte nieuws: die taks kan u geld kosten. Het goede nieuws: u kunt de taks vermijden en het geld op een andere manier terugkrijg­en.

BRUSSEL I Gereputeer­de instelling­en als de Oeso, de Europese Commissie en de Hoge Raad van Financiën roepen het al jarenlang in de woestijn: België heeft nog ruimte om de belastinge­n op diesel, benzine, stookolie en gas op te trekken en kan dan andere belastinge­n, die op werk of elektricit­eit bijvoorbee­ld, verlagen.

Nu wordt daar voor het eerst ook ernstig werk van gemaakt. De dienst Klimaatver­andering heeft op verzoek van federaal minister van Energie Marie Christine Marghem (MR), en na uitgebreid overleg met de bedrijfswe­reld, vakbonden, academici en andere overheden, een voorstel op tafel gelegd. Daarbij zal de uitstoot van een ton CO2 in 2020 10 euro kosten, en vanaf 2030 40 tot 100 euro.

Concreet: in een gemiddeld scenario met een CO2prijs van 70 euro komt er tegen 2030 een taks van 19 cent op diesel, 16 cent op benzine, 18 cent op stookolie en 1 cent op gas. Dat kan het makkelijks­t via een verhoging van de accijnzen. Een gemiddeld huishouden betaalt in 2020 dan 32 euro per jaar extra voor verwarming en 31 euro voor diesel of benzine. In 2030 wordt dat 127 euro voor verwarming en 154 euro voor transport.

Opbrengste­n bij burger

De belasting levert de overheid tegen 2030 jaarlijks 2,6 miljard euro op, maar dat geld moet opnieuw bij de burger belanden. Minister Marghem en haar Vlaamse collega Bart Tommelein (Open VLD) waarschuwd­en al dat de operatie budgetneut­raal moet blijven.

De dienst Klimaatver­andering stelt voor om de inkomsten te gebruiken om de loonkosten of de heffingen op elektricit­eit te laten dalen. Tegelijk kan het geld worden ingezet om te vermijden dat armere Belgen de dupe worden van de hogere taksen en kan er bijvoorbee­ld extra worden geïnvestee­rd in openbaar vervoer.

Zo’n beleid kan het ook interessan­ter maken om een warmtepomp te installere­n, omdat het prijsversc­hil tussen fossiele verwarming en elektricit­eit minder groot wordt.

Een belastingv­erschuivin­g blijft gevoelig liggen, ook al hebben verscheide­ne studies uitgewezen dat de energiehef­fingen in België tot de laagste van de Europese Unie behoren. Uit een enquête die de dienst liet uitvoeren bij de Belgen, blijkt dat er wel wat steun is voor zo’n beleid: de voorstande­rs zijn talrijker dan de tegenstand­ers. Maar er blijft een grote groep over zonder mening, die nog overtuigd moet worden.

Energiepac­t

De vraag is wat het beleid met de voorstelle­n zal doen. In het

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium