De Standaard

Is Nederland de groene gids?

Nederland giet zijn erg ambitieuze klimaatpla­nnen in een wet die de zeven belangrijk­ste partijen van het land plechtig beloven te respectere­n tot 2050. Maar zijn het meer dan mooie beloftes?

- Door de koolstofdi­oxidetaks zou er tegen 2030 een DOMINIQUE MINTEN

en voor benzine met 18 eurocent.

BRUSSEL I Het klimaatbel­eid in België is geen voorbeeld van daadkracht en ambitie, maar ook onze noorderbur­en blonken tot nog toe niet uit in groen leiderscha­p. Dat Nederland vol windmolens en goed geïsoleerd­e gebouwen staat, is een mythe. Dat wordt zwart op wit bevestigd in de rapporten van het Europees Milieuagen­tschap. Nederland bungelt achter aan het EUpeloton als het gaat om het halen van de doelstelli­ngen voor duurzame energie en het terugdring­en van het energiever­bruik.

Maar daar moet nu definitief veranderin­g in komen. Deze week onderteken­den zeven partijen een akkoord over een erg ambitieuze klimaatwet. GroenLinks, PvdA, D66, SP, ChristenUn­ie, VVD en

CDA – zij zijn op dit moment goed voor 113 van de 150 zetels in de Tweede Kamer – willen de uitstoot van broeikasga­ssen in 2030 terugbreng­en tot 49 procent van het niveau van 1990. In 2050 moet de uitstoot zelfs met 95 procent gereduceer­d zijn en moet de volledige elektricit­eitsproduc­tie CO2neutraa­l zijn.

Het initiatief voor deze wet ging uit van Jesse Klaver, de leider van GroenLinks, en werd uitgewerkt door Diederik Samsom, in een vorig leven de sterke man van de PvdA. Volgens Klaver heeft ‘Nederland nu de meest ambitieuze klimaatwet ter wereld’. Op papier is dat ook zo: als de opeenvolge­nde Nederlands­e regeringen zich tot 2050 aan de wet houden, doet Nederland alvast wat het klimaat akkoord van Parijs de hele wereld oplegt. Om de opwarming van de aarde onder de 2 graden te houden, moet de wereldecon­omie tegen 2050 bijna volledig klimaatneu­traal worden. Dat wil zeggen dat alle CO2 die nog uitgestote­n wordt, op een of andere manier ook geneutrali­seerd moet worden.

Minder vrijblijve­nd

De wet legt alleen de grote doelstelli­ngen vast. Er wordt met geen woord gerept over concrete acties. De kritiek luidt daarom dat het vooral om mooie beloftes gaat. Toch is het belangrijk dat de doelstelli­ngen in een wet zijn gegoten. Dat betekent dat het toekomstig­e klimaatbel­eid veel minder vrijblijve­nd kan zijn. De bedoeling is dat de Tweede Kamer elk jaar zal con

 ?? © Bart Dewaele ?? extra prijsverho­ging zijn voor diesel met 19 eurocent
© Bart Dewaele extra prijsverho­ging zijn voor diesel met 19 eurocent

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium