De Standaard

REPORTAGE Groot leed in Klein Rusland

-

Andrea: op het Koophandel­splein staat al jaren leeg en biedt een troosteloz­e indruk. Als m’n moeder om 9 uur naar de bakker ging, was ze om 12 uur terug.’ SIMON GRYMONPREZ FOTO’S SEBASTIAN STEVENIERS

ZELZATE I ‘Op voorstel van mijzelf en zovelen die twee jaar alle mogelijkhe­den hebben onderzocht, heeft de regering gekozen om u en uw gezin eindelijk een echte toekomst te bieden. We bieden u daarom op termijn een nieuwe, kwaliteits­volle sociale huurwoning aan dichterbij het centrum.’ Met die woorden lichtte gouverneur Jan Briers van OostVlaand­eren de inwoners van Klein Rusland in Zelzate in over de beslissing van de Vlaamse regering: de wijk verdwijnt.

Kringwinke­l komt langs

Briers zakt tegen de namiddag zelf af naar Klein Rusland. Op het Kardinaal Mercierple­in komt spontaan een groepje samen. Rustig maar zelfverzek­erd gaat de gouverneur het gesprek met de ‘Ruslanders’ aan. Er rijdt een bestelwage­n van de kringloopw­inkel voorbij. ‘Aha! De kringwinke­l komt alles al halen.’ Iedereen lacht. De Ruslander gaat zijn verhuizing met een lach en een traan tegemoet.

Wie door de wijk wandelt, kan niet naast de tekenen van verval kijken. Hoewel de tuintjes goed onderhoude­n zijn en de Belgische vlaggen bovengemid­deld uithangen, is de aftakeling onloochenb­aar. Van de 220 woningen staan er minstens 60 leeg. Het onkruid tiert er welig, het café op het Koophandel­splein staat leeg en biedt een troosteloz­e indruk.

Vluchtelin­g uit Kiev

Klein Rusland ligt er bijna honderd jaar. De tuinwijk werd in 1922 opgezet als een van de eerste modernisti­sche arbeidersw­ijken van België. Het stadsdeel ontleent z’n opmerkelij­ke naam aan Alexis Veretennic­off, een afgezette gouverneur uit Kiev die als vluchtelin­g in Zelzate terechtkwa­m. Hij werd opzichter bij de bouw van de wijk, in 1922.

Als er over Klein Rusland wordt geschreven, is het meestal in termen van ‘probleemwi­jk’. Enkele jaren geleden besloot de provincie enkele mogelijkhe­den te onderzoeke­n. Renoveren we de wijk? Gooien we alles plat om er nieuwbouw op te zetten? Of kiezen we voor een collectiev­e ver

 ??  ?? Het café ’t Klein Rusland
Het café ’t Klein Rusland
 ??  ?? ‘Vroeger kende iedereen elkaar.
‘Vroeger kende iedereen elkaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium