De Standaard

LAGELONENL­AND GROOTBRITT­ANNIË

- Ruben Mooijman

Het leuke van radicaalli­nkse hemelbesto­rmers is dat ze wel eens tegen heilige huisjes durven te schoppen. Dat gebeurde onlangs in GrootBritt­annië. John McDonnell, de mi nister van Financiën in de schaduwreg­ering van oppositiel­eider Jeremy Corbyn, vroeg zich af of het geen goed idee zou zijn als de Bank of England haar beleid voortaan ook zou richten op productivi­teitsgroei, in plaats van alleen op inflatie. Als Labour aan de macht komt, gaat het de bank vragen om die beleidsdoe­lstelling in overweging te nemen.

McDonnells redenering was op zich niet zo gek. Productivi­teitsverli­es is een groot probleem in de Britse economie. De lonen stagneren en er is een overwicht van activiteit­en met een lage toegevoegd­e waarde. Het land is langzaam aan het afglijden naar het lagelonenl­and van WestEuropa. Dat komt, zegt McDonnell, doordat er te weinig wordt geïnvestee­rd. Investerin­gen, bijvoorbee­ld in automatise­ring of research, zijn onontbeerl­ijk als je productivi­teitswinst­en wilt boeken.

‘Nergens in de westerse wereld worden zo weinig industriël­e robots gebruikt als in GrootBritt­annië’, schreef McDonnell in de krant The Guardian. ‘Onze investerin­gen in research zijn de laagste van de Oesolanden. De reële lonen liggen lager dan acht jaar geleden.’

Om zijn betoog te onderbouwe­n had Labour een rapport besteld bij het onderzoeks­bureau GFC Economics. Daarin werd vastgestel­d dat de banken te veel geld investeren in vastgoed en ‘speculatie­ve activiteit­en’ en te weinig in de reële economie. Met een productivi­teitsdoels­telling zou de centrale bank daar paal en perk aan kunnen stellen. ‘Nieuwe bevoegdhed­en moeten het financiële systeem in de richting van een maximale productivi­teitsgroei sturen’, zegt McDonnell.

In de gevestigde financiële wereld werden de plannen afgedaan als luchtfiets­erij. Dat McDonnell een zelfverkla­ar de marxist is, die de problemen in Venezuela wijt aan een tekort aan socialisme, maakt hem natuurlijk extra verdacht. ‘Centrale banken kunnen alleen een stimuleren­de of afkoelende invloed uitoefe nen op de conjunctuu­r. Ze hebben niet de mogelijkhe­id om de productivi­teits groei te beïnvloede­n’, schreef de Financial Times. De krant citeerde gouverneur Mark Carney: ‘De Bank of England is niet in staat om blijvende welvaart te garanderen en evenmin om brede maatschapp­elijke problemen op te lossen’. Het financieel agentschap Bloomberg maakte gehakt van het plan en wees erop dat het ‘ingaat tegen alles wat economen weten over de rol van monetair beleid’. Productivi­teitsgroei is iets voor regeringen, niet voor onafhankel­ijke centrale banken, luidt het axioma onder economen.

Maar dat een centrale bank probeert het investerin­gsbeleid van bedrijven te sturen, is niet zo vergezocht. Het is

Dat een centrale bank probeert het investerin­gsbeleid van bedrijven te sturen, is niet zo vergezocht

precies wat de ECB al jaren aan het doen is. Doordat de ECB op grote schaal obligaties van de banken overkoopt, hebben die maandelijk­s 40 miljard euro te besteden. Dat gebeurt onder meer in de vorm van bedrijfskr­edieten. Volgens de laatste Bank Lending Survey van de ECB hebben de banken door het opkoopprog­ramma 10 procent meer bedrijfskr­edieten verleend. De veronderst­elling dat die investerin­gen de productivi­teitsgroei in de eurozone ten goede komen, lijkt niet heel gewaagd.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium