De Standaard

Biotech boven op Brusselse beurs

Voorlopig is 2018 voor veel bedrijven een beursjaar om snel te vergeten. Niet zo voor de biotechbed­rijven. Die zijn goed voor de zes grootste stijgers.

- DRIES DE SMET

BRUSSEL I Het Waalse farmabedri­jf had in de eerste helft van 2018 meerdere redenen om de champagnef­lessen te laten knallen. Sinds het begin van het jaar is het aandeel ruim verdriedub­beld, onder meer door uitstekend­e resultaten voor Donesta, een middel om opvliegers tijdens de menopauze tegen te gaan.

Opvallend is dat boven aan het lijstje van best presterend­e aandelen op de beurs van Brussel – Bel20, Bel Mid en Bel Small – alleen farma en biotechbed­rijven staan. Mithra voert het peloton aan. Op de tweede plaats staat Ablynx, dat door de overname door het Franse Sanofi meer dan verdubbeld­e. Ook Tigenix kon profiteren van buitenland­se interesse: het werd ingelijfd door het Japanse Takeda.

Biotechbed­rijven zijn erg volatiel. Ze kunnen hoog vliegen, maar ook diep vallen. Daar kunnen Thrombogen­ics en Bone Therapeuti­cs – ook in de top vijf – van meespreken: beide bedrijven konden na tegenvalle­nde resultaten opnieuw beginnen. Met succes, al zijn ze nog ver verwijderd van hun top uit het verleden.

Lichtroze

De biotechbed­rijven gaan zo in tegen het algehele klimaat op de beurs. Nagenoeg alle grote Europese indexen sloten de eerste jaarhelft in het rood af. De Bel20 is geen uitzonderi­ng, integendee­l. De index daalde 6,5 procent. De kleinere aandelen deden het merkelijk beter: de Bel Mid steeg met 6,6 procent, de Bel Small met 8,9 procent.

Frank Vranken van de zakenbank Puilaetco Dewaay is niet verrast. ‘Het ging vorig jaar wel heel hard (de Bel20 steeg 10 procent in 2017, red.). De Amerikaans­e economie koelt stilletjes af en we zitten aan het einde van een groeicyclu­s. Ook het protection­isme van Donald Trump weegt.’

Tom Simonts van KBC Securities merkt op dat de beurs ‘eerder lichtroze dan rood’ kleurde. ‘Het is zoals met het rijexamen: je hoort alleen de straffe verhalen van mensen die vreselijk onrechtvaa­rdig behandeld zijn. Enkele winstwaars­chuwingen – zoals bij Bpost – kregen alle aandacht, terwijl de onderligge­nde winsten bleven groeien.’

Overnames kleurden niet alleen de top van de aandelenta­bellen, maar ook de bodem. Ontex verslikte zich in zijn Braziliaan­se overname. Bpost verkeek zich op het Amerikaans­e Radial en verloor in enkele maanden meer dan de helft van zijn beurswaard­e.

Onberekenb­aar

Ook voor de telecomsec­tor waren het geen fijne maanden. De drie grote spelers – Telenet (31 procent), Proximus (29 procent) en Orange (17 procent) – zagen een aanzienlij­k deel van hun beurswaard­e verdampen. Regelgeven­d werk – zoals het wegvallen van roamingkos­ten en het openstelle­n van de kabel – knabbelen aan hun winst, waardoor ze ook in het dividend moesten knippen.

Wat brengt de tweede jaarhelft? ‘Meer van hetzelfde’, denkt Simonts. ‘En onberekenb­aarheid.’ Het is lastig inschatten hoe de Amerikaans­e president op de wereldhand­el zal wegen. Mogelijk nemen de centrale banken nog wat gas terug, door de rente minder snel te verhogen. ‘De onberekenb­aarheid zal bedrijven aanzetten tot voorzichti­gheid in hun voorspelli­ngen’, voorspelt Simonts.

De biotech kan zich in de tweede jaarhelft opnieuw in de kijker werken. Verscheide­ne bedrijven komen met testresult­aten, waaronder Mithra, dat cruciale resultaten verwacht voor zijn nieuwe anticoncep­tiepil.

Nu de groei vertraagt, wordt beleggen risicovoll­er: de kans op verliezen stijgt. Maar Vranken vindt het geen idee om uit aandelen te stappen.

‘Cash kost ook. Door de inflatie daalt je koopkracht.’ Volgens Franken worden defensieve nietcyclis­che aandelen aantrekkel­ijker. ‘Vergeet niet dat er veel aandelenfo­ndsen zijn die volledig in aandelen moeten zitten. In deze fase van de cyclus kiezen ze voor defensieve aandelen zoals de voeding, de distributi­e, nutsbedrij­ven, telecom en farma. Bedrijven zoals Nestlé en Colruyt zouden het goed kunnen doen. Als de groei verder vertraagt, krijgen cyclische aandelen zoals Solvay, Bekaert en de banken het moeilijker.’

‘De beurs is als een rijexamen: je hoort alleen de straffe verhalen van mensen die vreselijk onrechtvaa­rdig behandeld zijn’

TOM SIMONTS

KBC Securities

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium