De Standaard

DE BEER GROMT, MAAR KLAUWT NOG NIET

- JAN REYNS

Als een beer zijn prooi neerslaat, is het einde nabij. Dat dier staat symbool voor een beursbaiss­e (een berenmarkt). Een markt daalt veel sneller dan dat ze stijgt. Beleggers willen vermijden ooit oog in oog te staan met dat machtige beest. Tegen beter weten in, want wie in het woud (of naar de beurs) trekt, zal ooit een beer tegenkomen. Beleggers zouden zich dus beter trainen in defensieve technieken, zoals zich stil houden.

Maar dat kan je niet aan een wegstormen­de kudde beleggers uitleggen. Die schrokken de eerste jaarhelft meermaals van overal opduikende beren, zoals de nieuwe regering in Italië, de handelsoor­log van Donald Trump en de centrale bankiers die vinden dat ze genoeg gratis geld hebben uitgedeeld. De economie was bovendien al over haar top.

Dat viel te merken. De beurzen gedroegen zich in de eerste helft van 2018 zeer zenuwachti­g. Per saldo zijn veel belangrijk­e aandelenin­dices in het rood gezakt. Niet alleen in Europa of in de groeilande­n. De Amerikaans­e Dow Jonesindex noteert 1% lager dan begin dit jaar.

Maar ondanks de voortduren­de bibber hebben beleggers de schade indexgewij­s toch beperkt gehouden. De Bel20 is met een verlies van meer dan 6% een uitzonderi­ng bij de westerse indices. De Bel20 viel vooral uit de toon doordat een aantal individuel­e aandelen het erg lieten afweten (AB Inbev 7%, Bpost 46% ...).

Die uitschuive­rs waren talrijk, en niet alleen in Brussel. Daaraan merk je hoe gespannen de zenu Evolutie eerste jaarhelft van 2018

Faang-aandelen (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google) 24%

Nasdaq (VS- groeiaande­len) 10% Belgische midcapaand­elen 6% Amerikaans­e aandelen -1% Italiaanse aandelen -1% Aandelen groeilande­n -8% wen zijn. Ook bij minder courante indices en regio’s schoten beleggers hun geweer leeg voor ze vragen stelden.

Zo dumpten beleggers aandelen uit China en de groeilande­n. Dat werd mede in de hand gewerkt door de klimmende dollar (waardoor kapitaal naar de VS trekt) en de bodemloze put waarin slechte economisch­e leerlingen als Turkije, Venezuela en Argentinië gevallen zijn.

Maar beursstrat­egen merken op dat die landen niet representa­tief zijn voor de opkomende markten en dat beleggers vooral de recepten van vroeger volgen. Bij dreigend onheil trekken ze zich terug op vei liger geacht terrein: Wall Street, de machtige internetre­uzen en de technologi­eaandelen (Nasdaq +10%). Het zo bekritisee­rde Facebook herstelde snel van zijn dip Evolutie eerste jaarhelft van 2018 Brent olie 18% Euro versus dollar -3% Koperprijs -10%

Bij dreigend onheil trekken beleggers zich terug op veiliger geacht terrein: Wall Street, de machtige internetre­uzen en de technologi­eaandelen

een bereikte een vers record van 200 dollar.

Vooral de klassieke industrieb­edrijven (zoals Bekaert 24%) incasseren vandaag de klappen. Dat is het biotoop van Europa. Klassieke bedrijven lijden twee of zelfs drie keer: de vrees voor een zwakkere conjunctuu­r, de dreigende handelsoor­log en voor sommigen ook nog eens de (digitale) disruptie die hun business aantast of zelfs op het spel zet.

Als bedrijven dan zelf ook in de fout gaan, zoals Bpost met de dure overname in de VS, is de bodem zoek. Voorlopig is het voor de hele markt zo ver nog niet. Zo lijkt de EU met het akkoord over de immigratie aan te geven dat Europa te snel werd afgeschrev­en. Dat geldt ook voor Italië, waar de beursindex de eerste jaarhelft 1% zakte, evenveel als de Dow Jones.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium