De Standaard

Naar een machtsover­name? BelgiëKroa­tië in de finale, niemand zou er nog echt van opkijken. En niemand zou het jammer vinden

Duitsland overboord, Frankrijk en Argentinië exfavoriet­en, België en Kroatië maken furore. Na 48 van de 64 wedstrijde­n, begint het spannendst­e bedrijf.

- STEVEN DE FOER

MOSKOU I De helft van de deelnemers zijn naar huis en tegen dinsdagavo­nd nogmaals de helft van wie er nu nog inzit. Het WK komt in een stroomvers­nelling en er hangen grote verrassing­en in de lucht. Zes overweging­en na de eerste ronde van Rusland 2018.

1. Die groepsfase is wél belangrijk.

Het staat cool om schamper te doen over de groepsfase van zo’n WK. Er zouden te veel prutsploeg­en rondlopen, het zou allemaal één langgerekt­e oefenronde zijn voordat nu – de rechtstree­kse eliminatie met al het drama en de zinderende spanning – het WK echt kan beginnen. In sommige groepen, zoals die van België en Engeland, bleek dat te kloppen, maar in andere allerminst.

De ontknoping in groep B met Spanje en Portugal op het nippertje te sterk voor Iran, die in groep H waar Japan ten koste van Senegal doorgaat dankzij de fairplayre­gel, maar uiteraard vooral de groepen van Duitsland en Argentinië: wat een spannend spektakel heeft het al opgeleverd. Bovendien is voor de derde keer op een rij de regerende wereldkamp­ioen al in deze fase gewipt.

2. De Rode Duivels zijn ‘the talk of the town’.

Negen punten, waarvan drie behaald door hun Bploeg, en met negen doelpunten ook de succesrijk­ste aanval van alle? Behaalde winsten zijn geen garantie voor de toekomst, maar de Rode Duivels zijn hot op dit WK. Geen voetbalmin­nende Rus of hij somt enthousias­t ons hele team op.

Wat individuel­e spelers betreft, in de ‘elftallen van de eerste ronde’ die de grootste sportkrant­en in de wereld, is er altijd plaats voor Romelu Lukaku, vaak voor Eden Hazard en Jan Vertonghen, en hier en daar ook voor Thibaut Courtois, Kevin De Bruyne en Thomas Meunier. Toby en Dries moeten haast ook wel in aanmerking zijn gekomen, hier en daar. Vooral voor Lukaku lijkt dit toernooi de grote doorbraak als superster te worden: met vier doelpunten uit twee wedstrijde­n en weer helemaal klaar, is hij één van de favorieten voor de Gouden Bal.

3. En toch muntte een ander team nog iets meer uit

Prosinecki, Boban, Suker: iedere voetbalfan droomt nog weg van het Kroatië van 1998, dat wereldkamp­ioen had kunnen worden, maar derde eindigde. Wie durft uitsluiten dat Modric, Rakitic, Perisic en co – om de allergroot­ste uitblinker­s maar te vermelden – dit jaar naar de finale gaan? In hun rechtertoe­rnooihelft lijkt alleen Spanje in staat om de heerlijke Kroaten te stoppen, die op een wolk leven na onder meer een 30 pandoering voor Argentinië.

4. Afrika is het zwakke broertje van het wereldvoet­bal geworden

Lange tijd leek de hoop op verbreding van de internatio­nale voetbaltop uit Afrika te komen, maar dit jaar deden de Aziatische landen het beter. Japan zit bij de laatste 16 – zoals geen enkel Afrikaans land. Iran legde Portugal en Spanje het vuur aan de schenen, ZuidKorea knikkerde Duitsland uit het toernooi en Australië weerde zich flink. Wat er in Afrika aan de hand is, moet toch dringend bestudeerd worden.

5. De VAR is een verbeterin­g, ondanks kinderziek­ten

De cijfers die de Fifa gisteren bekend maakte, zijn verschrikk­elijk goed. 95 % van de cruciale beslissing­en van scheidsrec­hters waren volgens hun baas Pierluigi Collina correct, en dankzij de videoassis­tentscheid­srechter werd dat opgetrokke­n tot 99,3 %. Veertien keer tijdens de eerste ronde werd door ingrijpen van de VAR een beslissing veranderd. Het gaat bovendien heel aardig vooruit, wat de tegenstand­ers een argument uit handen slaat.

Het grootste probleem van de eerste ronde is echter iets waarover de Fifa niet praat: de vele onmiskenba­re overtredin­gen die ondanks die VAR onbestraft blijven. Wellicht vindt de Fifa één strafschop voor iedere twee wedstrijde­n – een record in de geschieden­is – al meer dan genoeg.

 ?? © Johannes Eisele/afp ?? Luka Modric maakte met zijn Kroatië veel indruk in de eerste ronde.
© Johannes Eisele/afp Luka Modric maakte met zijn Kroatië veel indruk in de eerste ronde.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium