De Standaard

Stop toch dat cynisch gezeik

-

Of België wereldkamp­ioen wordt? Geen idee. Bij de bookmakers zijn de Rode Duivels gestegen naar de derde plaats, achter Brazilië en Spanje. De kans dat het gebeurt, ligt volgens hun statistiek­en op 16 à 17%, of bijna het dubbele van voor de aanvang van het WK. Misschien liggen de reële kansen zelfs iets hoger, omdat die gokkantore­n nogal traditiege­bonden zijn en voor grote landen gaan. (Geen enkel land, zelfs Brazilië niet, wordt met zulke grote zekerheid een plaats in de kwartfinal­es voorspeld, omdat Japan niet hoog aangeschre­ven staat. Brrr, echo’s van Lille 2016.)

Eén titel mogen ze de Rode Duivels nu al geven: de fair playaward. Ondanks die vijf gele kaarten, daarover gaat het nu even niet. In een milieu dat verziekt van cynisme en ‘alleen het resultaat telt’ hebben Roberto Martinez en zijn mannen in Kaliningra­d een chic gebaar gemaakt. Gewoon spelen en winnen, omdat het daarom gaat in dit spel, zonder irritant gecijfer over de verdere toekomst.

Ik weet het wel, er zijn nog steeds mensen die het belachelij­ke verhaal geloven dat een eergierige Adnan Januzaj voor zichzelf ging toen hij dat juweeltje van een doelpunt maakte, en dat de blijdschap in het Belgische kamp fake was. Het is ziekelijk, die neiging alles door een cynische bril te zien. In plaats van gewoon te kijken naar wat er gebeurt. De eerste helft was niet geweldig, maar de Belgen schoten ook toen al vijf keer op doel – waaronder dat fraaie schot van Tielemans. Uit alles bleek dat deze reserveplo­eg van Roberto Martinez de vrije teugel had gekregen – hoe had het ook anders gekund? Het waren daarentege­n de Engelsen, die altijd zo prat gaan op hun sportmenta­liteit, die – de coach, de pers, de fans – verdacht tevreden waren achteraf. ‘Well played’ lads’ durfde The Sun zelfs te koppen. En ‘Second’s best’ bij The Mirror – niet toevallig twee vieze populistis­che vodden zonder één gram ethiek op welk gebied dan ook. Ik hoop dat ze er straks gewoon uitgaan tegen Colombia.

En de Belgen? Ook bij ons regeert naar verluidt (ik heb wel iets beters te doen hier) in lezersreac­ties en op sociale media – en zelfs onder sommige journalist­en – de teneur dat ‘we’ naïef zijn geweest. Belachelij­k. Ten eerste was er moreel geen alternatie­f. Een reserveplo­eg opstellen was net op het randje, maar toelaatbaa­r. Vooral Dembélé en Fellaini waren trouwens voortreffe­lijk. Het belangrijk­ste is dat ze wilden winnen, met een zelfvertro­uwen dat overal respect afdwingt. (Vooral onder Braziliane­n, die lichtjes nerveus worden van dat team dat zonder verpinken voor een kwartfinal­e tegen hen kiest.)

Behalve de sport diende Martinez ook zijn eigen belang. In de rechtertoe­rnooitabel wachtte de Belgen een eenvoudige route naar de halve finale, maar ook de zekerheid dat ze pas dan (tegen Spanje of Kroatië) voor het eerst echte roem zouden kunnen vergaren. Zouden er echt veel fans naar Rusland gekomen zijn om een laffe ploeg, die soms opzettelij­k verliest, tegen Zwitserlan­d of Zweden te zien spelen?

Nee, dan nu. Hét team van het WK tot dusver – samen met Kroatië. Meeste punten, meeste doelpunten, mooiste hoogstandj­es en met je Bploeg van Engeland gewonnen. Slechts één ding kan dit WK nog doen foutlopen: een gigantisch­e afknapper tegen Japan. Anders: naar één van de mooiste steden van Rusland, Kazan, voor een historisch­e botsing met het België van ZuidAmerik­a, Brazilië. In het slechtste geval ga je in een open strijd ten onder tegen de latere wereldkamp­ioen, in wat velen dan al als een soort vervroegde finale zullen zien. En áls het lukt: halve finale in SintPeters­burg, waarbij je dan (met die Braziliaan­se scalp om je gordel en vijf zeges op een rij) tegen iedereen favoriet bent.

Na de wedstrijd in Kaliningra­d zag ik de goede vrienden Eric Dier en Jan Vertonghen samen naar hun respectiev­e bussen stappen: ze zagen er allebei uiterst goedgezind uit. Terecht. Dat Vertonghen maar zijn smartphone dichthoudt, zodat al dat cynische negativism­e hen niet bereikt. Geniet van het moment, jongens.

In dit cynische milieu hebben de Rode Duivels in Kaliningra­d een chic en sportief gebaar gemaakt.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium