De Standaard

Kylian Mbappé, wilde weldoener en wereldster in wording

19jarige spits klaar om (ex)idool Ronaldo te verslaan

-

Kylian Mbappé is het aan zijn transferwa­arde (180 miljoen euro) verplicht om te schitteren op dit WK. Dat kan vandaag al tegen Argentinië. In de kwartfinal­e wacht hem mogelijk een confrontat­ie met zijn (ex)idool Ronaldo.

BRUSSEL I Kylian Mbappé verzamelt bijnamen als ware het postzegels. Bij het befaamde opleidings­centrum Clairefont­aine noemden ze hem Mbébé, bij Monaco werd hij dan Razmoket – naar hoofdperso­nage Tommy van de cartoon The Rugrats. Bij PSG noemen ze hem dan weer Donatello, naar de Ninja Turtle, opnieuw vanwege de fysieke gelijkenis. Benieuwd welke bijnaam er bij komt bij een eventuele WKtitel.

Mbappé die wereldkamp­ioen wordt met Frankrijk, het zou in ieder geval heerlijk symbolisch zijn. ‘Ik ben geboren in december 1998, enkele maanden na de vorige WKwinst. Dat is geen toeval. Ik noem dat het lot’, aldus Mbappé, die blaakt van het zelfvertro­uwen. ‘Bekijk onze selectie: bij elke Europese topclub zit minstens één landgenoot. Waarom zouden moeten we wachten om te oogsten? Ik wil groots zijn.’

Weg met de idolatrie

PSGploegma­at Thomas Meunier noemde Mbappé onlangs ‘een toekomstig­e Gouden Bal’. Met een knalpresta­tie op dit WK kan de Franse spits alvast een gooi doen naar de prestigieu­ze trofee. Bij de verkiezing van 2017 eindigde Mbappé meteen zevende.

Ronaldo opvolgen op de erelijst zou een hele eer zijn voor Mbappé, wiens kamer als jongetje vol hing met posters van de Portugees. Toen hij op zijn dertiende mocht testen bij Real Madrid, kon hij ook een selfie met CR7 nemen. Maar die idolatrie is verleden tijd. ‘Hij was mijn kinderheld, maar dat is voorbij. Nu wil ik hem gewoon kloppen’, aldus Mbappé vorig jaar, voor de clash tegen Real. Ook van Zidane was hij trouwens fan. Ooit vroeg hij bij de kapper een coupeZidan­e. ‘Maar toen snapte ik nog niet dat hij kalend was.’

Tegenwoord­ig siert Mbappé zélf menig posters. Na omstreden namen als Karim Benzema en Franck Ribéry – zelfs Antoine Griezmann werd bij de beloften een jaar geschorst na een nachtje stappen – heeft Frankrijk einde lijk nog eens een voetballer met een vlekkeloos imago. Paparazzi hebben niks aan hem, al dook er wel een foto op van hem samen met Camille Gottlieb, de dochter van prinses Stéphanie van Monaco. Het had echter niks te betekenen: Mbappé liet weten dat hij verliefd is op… ‘het voetbal.’

Als Mbappé al eens iets gestolen heeft, dan was het met zijn ogen. Hij mag dan wel nog maar 19 zijn, hij speelde al samen met een hele resem topspitsen. ‘In Mo naco heeft Radamel Falcao me veel bijgeleerd. En bij PSG zie ik Neymar indrukwekk­ende dingen doen’, zegt hij.

Ook bij Les Bleus kan hij stelen met de ogen, van de efficiënte Griezmann en de kopsterke Giroud. Dat deed hij vroeger ook van Thierry Henry, met wie hij al zo vaak werd vergeleken en wiens Monacoreco­rds – van jongste speler en scorer – hij brak.

Voeten en hart

Charmeren doet Mbappé niet alleen met de bal, maar ook met zijn hart. Gisteren nog raakte bekend dat de PSGspits zijn volledige WKpremie – 300.000 euro bij een eventuele wereldtite­l – zal afstaan aan Premiers de Cordée, dat gehospital­iseerde kinderen aan het sporten zet. Mbappé is sinds vorig jaar immers peter van de organisati­e. De tienerspit­s nodigde ook 25 leerlingen en vier leerkracht­en uit Bondy, de voorstad van Parijs waar hij opgroeide, uit om dit WK bij te wonen.

Het moge duidelijk zijn: Mbappé laat niet alleen zijn voeten, maar ook zijn hart spreken. Al is hij doorgaans iets minder mild wanneer er Belgen in het spel voorkomen: toen Youri Tielemans in Monaco werd voorgestel­d ging het alleen maar over Mbappé, toen Hugo Broos nog goeie Kameroener­s zocht koos Mbappé definitief voor de Franse nationale ploeg, en toen Kevin De Bruyne vorig jaar zei dat hij Mbappé niet kende zorgde die er met twee goals voor dat Monaco Manchester City uit de Champions League knikkerde.

Als Frankrijk in de halve finales tegen België uitkomt, houdt Mbappé zich hopelijk in. (dvd, mde)

Er dook ooit een foto op van Mbappé met de dochter van prinses Stéphanie van Monaco, maar Mbappé liet weten verliefd te zijn op… het voetbal

 ?? © Roman Pilipey/epaefe ?? Kylian Mbappé in actie tegen Peru. Tegen de ZuidAmerik­anen bezorgde hij zijn land de zege.
© Roman Pilipey/epaefe Kylian Mbappé in actie tegen Peru. Tegen de ZuidAmerik­anen bezorgde hij zijn land de zege.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium