De Standaard

Schutter was verwikkeld in vete met lokale krant

-

Jarrod W. Ramos (38) vermoordde vijf mensen en verwondde twee anderen, toen hij donderdag het redactielo­kaal van de Capital Gazette in Annapolis, in de Amerikaans­e staat Maryland, binnendron­g.

Ramos, een computerte­chnicus die tot enkele jaren geleden werkte voor een overheidsd­ienst die statistiek­en over werkgelege­nheid bijhoudt, koesterde al jarenlang wrok tegen de krant. De vete begon in 2011, toen de Capital Gazette een stuk bracht over hoe Ramos een klasgenote uit de middelbare school lastigviel. Ramos had twee jaar eerder met de vrouw contact gezocht, maar al vlug werden zijn berichten aan de vrouw erg negatief van aard. Ramos weigerde de afwijzing te aanvaarden en schreef de vrouw op een bepaald moment dat ze ‘zichzelf beter kon ophangen’. Hij contacteer­de de bank waar de vrouw voor werkte, en raadde de directie aan de vrouw te ontslaan. De jongedame diende een klacht in tegen hem, wegens intimidati­e. Toen de krant over de zaak schreef, diende Ramos een klacht in tegen de eigenaars, wegens laster en eerroof. Hij verloor meerdere beroepszak­en tegen de Gazette.

Volgens de politie had Ramos op sociale media bedreiging­en geuit tegen de krant, de laatste keer zelfs nog op donderdag. Ramos werd na zijn moordaanva­l tegen de journalist­en gearrestee­rd. Hij had zich onder een bureau verschanst. (iro)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium