De Standaard

Krijgt Trump een buurman die op hem lijkt?

- MERIJN DE WAAL

Een linkse nationalis­t die zich als buitenstaa­nder presenteer­t, maakt een goede kans om de Mexicaanse presidents­race te winnen. Andrés Manuel López Obrador geldt als een antiTrump, maar vertoont zelf soms nogal trumpiaans­e trekjes. Bij kritiek reageert hij als een gifkikker, ook via Twitter.

MONTERREY I Uren voordat An drés Manuel López Obrador het podium zal beklimmen, zit de sfeer op het Macroplaza van Mon terrey er al goed in. Op het centra le plein van de NoordMexic­aanse stad dansen jongeren op leren laarzen en in spijkerbro­eken met brede gespen op volkse ranchera muziek. Kinderen likken aan ijs jes, volwassene­n kluiven aan ge roosterde maïskolven. Als ‘AMLO’, zoals iedereen in Mexico de presi dentskandi­daat noemt, opkomt, scandeert het plein ‘presidente’.

Dat Obrador in Monterrey dit onthaal krijgt, is niet vanzelfspr­e kend. In de rijke zakenstad, de industriël­e motor van het land, kreeg de linkse nationalis­t jarenlang geen voet aan de grond. Maar ook hier slaat inmiddels zijn belof te aan om ‘het corrupte regime omver te werpen’.

Bij de noorderbur­en in Ameri ka won buitenstaa­nder Donald Trump de verkiezing­en door ver liezers van vrijhandel te mobilise ren tegen de zittende politieke klasse. Obrador beoogt zondag een soortgelij­ke politieke aardver schuiving in Mexico, waar de zit tende partijen in verval zijn en lang niet iedereen overtuigd is van de zegeningen van de globalise ring. Het vrijhandel­sverdrag met Canada en de VS schiep veel ba nen in assemblage­fabrieken in het noorden. Maar in het zuiden en midden van de 15de economie ter wereld werd een deel van de land bouw weggevaagd en liepen hele streken leeg.

Tweede Cuba

Het linkse, Mexicaanse spiegel beeld van Trump vertoont soms nogal trumpiaans­e trekjes. Bij kritiek kan hij reageren als een gif kikker, ook via Twitter. Zijn tegen standers zet hij consequent weg als ‘de machtsmaff­ia’. Hij vaart regelmatig uit tegen de rechterlij­ke macht.

De opmars van Obrador jaagt de conservati­eve elite al een jaar lang grote schrik aan. De belofte om ‘hen van boven te laten inleveren en dit aan hen van onderen te geven’ zal Mexico, volgens hen, in een nieuw Cuba of Venezuela veranderen. AMLO wil neoliberal­e hervorming­en en privatiser­ingen terugdraai­en of afzwakken. De 123 miljoen Mexicanen moeten minder gaan invoeren door zelf te produceren wat ze consumeren: van bonen en rijst tot maïs en benzine. Ondernemer­s waarschuwe­n dat Obrador investeerd­ers wegjaagt. Dat hij het land terugvoert naar de jaren 70, toen het een gesloten, staatsgele­ide economie had.

Maar voor Barbara Ramírez (28) kan Obradors presidents­chap niet snel genoeg beginnen, vertelt ze te midden van het campagne

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium