De Standaard

‘Hier stond dus Jimi Hendrix om 8.30 uur’

Wat vonden archeologe­n 49 jaar later op de weide van Woodstock, behalve scherven en een lipje van een bierflesje?

-

‘Archeologi­sche vondst’ op de wei: een

BRUSSEL I Het legendaris­che muziekfest­ival Woodstock – drie dagen lang uitstekend­e muziek, gecombinee­rd met een flinke portie lsd, marihuana en vrije liefde – viert volgend jaar zijn vijftigste verjaardag. De festivalwe­i was een akker in Bethel, een dorp in de Amerikaans­e staat New York, die tussen 15 en 17 augustus 1969 door een slordige 400.000 jonge hippies en muziekfans tot één grote modderpoel werd omgetoverd.

Woodstock stond vanaf dan in het collectiev­e geheugen gegrift. Nog elk jaar bezoeken muziekpelg­rims het terrein, om even de heilige grond te betreden waar Creedence Clearwater Revival, Joe Cocker, Janis Joplin en The Who de menigte naar hogere sferen speelden.

Omdat ook de zeer recente geschieden­is interessan­t studiemate­riaal kan opleveren heeft de universite­it van Binghamton, eveneens in de staat New York, eerder deze maand vijf dagen lang archeologi­sch onderzoek op het festivalte­rrein van Woodstock verricht. ‘Het belangrijk­ste doel van ons onderzoek was om de precieze locatie van het festivalpo­dium te achterhale­n’, zei de projectcoö­rdinator Josh Anderson tegen de New York Post. Onderzoeke­rs ‘Hier was de probeerden op basis van luchtfoto’s van het festival al de locatie te raden, maar zeker waren ze niet. Daarom sloeg Andersons team aan het graven.

Ze hoopten op enkele spectacula­ire vondsten – een plectrum waarmee Jimi Hendrix nog zijn gitaar had beroerd, stel je voor – maar viel dat even tegen. Het team vond in eerste instantie en kel de lipjes van een paar bierblikje­s en een hoop glazen scherven.

Maar de onderzoeke­rs lieten de moed niet zakken en zochten voort. Na hun dagenlange speurtocht denken ze de exacte locatie te hebben gevonden van het houten ‘Vredeshek’ dat vlak voor het podium stond opgesteld. Ze haalden de luchtfoto’s erbij, om de locatie van de vier hoeken van het festivalpo­dium vast te leggen. Anderson is blij dat hij muziekpelg­rims voortaan dat kleine extraatje kan meegeven. ‘We kunnen deze nieuwe informatie als een referentie­punt gebruiken’, zei de projectlei­der. ‘Mensen kunnen daar nu gaan staan, de heuvel opkijken en verzuchten: “Aha, dat is waar de muzikanten stonden. Op deze plek speelde Jimi Hendrix gitaar om halfnegen ’s ochtends’’.’ (iro)

‘Mensen kunnen nu op de exacte plek van het podium gaan staan en zich even artiest wanen’ JOSH ANDERSON projectcoö­rdinator

 ?? © ap ?? lipje van een bierflesje.
© ap lipje van een bierflesje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium