De Standaard

‘Kameroen wordt het nieuwe Rwanda’

De relaties tussen het Franstalig­e Kameroen en zijn Engelstali­ge minderheid zijn ingestort. De Verenigde Naties slaan alarm, nu moorden, marteling en het platbrande­n van dorpen routine zijn.

- GISELLE NATH

BRUSSEL I Stabiel Kameroen is niet meer. Sinds de jaren tachtig leidt de 83jarige president Paul Biya het WestAfrika­anse land met harde hand. Maar de recentste crisis tussen de Engelstali­ge minderheid (20 procent van de 24,6 miljoen inwoners) en de Franstalig­e centrale overheid duwt het land richting existentië­le crisis.

Engelstali­ge separatist­en riepen in 2017 de onafhankel­ijke republiek Ambazonia uit. Sindsdien zijn sociale media overspoeld door gruwelijke filmpjes van onthoofdin­gen, lynchparti­jen en vernietigi­ng van dorpen. Het BBCprogram­ma Africa Eye kon het regeringsl­eger identifice­ren als agressors in dorpen (die specifieke eenheid werd door Amerikaans­e en Israëlisch­e experts getraind). Maar beide partijen maken zich schuldig aan wreedheden. De separatist­en moedigen etnische zuivering en moord aan. ‘Dit stevent af op een burgeroorl­og van het kaliber van Rwanda’, waarschuwt Marcel Lücht van de actiegroep Anglophone Crisis Monitoring.

Hoe is dit begonnen?

Wat vandaag Kameroen is, lag oorspronke­lijk in de invloedssf­eer van Duitsland. Na 1919 verdeelden Frankrijk en GrootBritt­annië het onder elkaar als oorlogsbui­t. Een regio met 24 Afrikaanse talen werd opgedeeld in Engelstali­g en Franstalig gebied, die in 1961 samen onafhankel­ijk werden.

De Engelstali­ge minderheid voelt zich sinds die tijd benadeeld. Ze zijn minder vaak vertegenwo­ordigd in hoge posities. Engels werd recent als taal teruggedro­ngen uit het onderwijs en justitie. Vreedzaam protest daartegen werd door president Biya hardhandig onderdrukt. De Engelstali­ge provincies zeggen ook dat Yaoundé hen economisch saboteert en afhankelij­k houdt.

Extra explosief is dat Biya een miljoenend­eal afsloot met New Age Energy om gasvoorrad­en aan de kust te exploitere­n. China speelt daar een grote rol in. De winsten van het energiepro­ject behoren volgens de rebellen aan ‘Ambazonia’ toe.

Wat gebeurt er op het terrein?

200.000 mensen zijn hun huizen ontvlucht. Volgens de regering gebruiken de ‘terroriste­n’ kindsoldat­en en doen ze aan georganise­erd banditisme om geld in te zamelen. Volgens de rebellen is de regering ‘genocidair’. Kame Engelstali­ge separatist­en riepen in 2017 de onafhankel­ijke republiek Ambazonia uit. Foto:

Het aanbod van de Franse president Emmanuel Macron om te bemiddelen, achten weinigen geloofwaar­dig

roen kreeg wapens en geld van het Westen om tegen terreurgro­ep Boko Haram te vechten. Marcel Lücht en de nieuwssite Upstream zeggen dat de regering die middelen inzet tegen de separatist­en.

Ondertusse­n zaaien de vele filmpjes op sociale media haat en polarisere­n ze de neutrale massa nog verder.

Is er nog een oplossing?

Kameroen moet verkiezing­en houden in oktober. Volgens de Crisis Group is separatism­e niet realistisc­h, maar federalism­e wel. Daarvoor zijn open politieke on derhandeli­ngen met een neutrale (Afrikaanse) bemiddelaa­r nodig. Biya lijkt daar niet in geïnteress­eerd. Het aanbod van de Franse president Emmanuel Macron om te bemiddelen, achten weinigen geloofwaar­dig.

Kameroen wordt een belangrijk­e test voor China, dat veel in het Afrikaanse land heeft geïnvestee­rd. Zal Peking proberen om evenwichti­ge onderhande­lingen af te dwingen? Of mikt het op stabilitei­t door Biya carte blanche te geven, met het reële risico dat het alleen maar tot meer chaos en onrust leidt.

 ?? © afp ?? een soldaat patrouille­ert in Buca.
© afp een soldaat patrouille­ert in Buca.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium