De Standaard

Brussel start Tour 2019

Gele trui van Eddy Merckx geeft kleur aan evenement dat 3.000 vrijwillig­ers zoekt

- AMAURY MICHAUX

In een pand op het De Brouckèrep­lein zijn vrijdag de deuren geopend van het hoofdkwart­ier van de Tourorgani­satie van 2019 in Brussel.

BRUSSEL I Een jaar voor de start van de Tour de France in Brussel is op het De Brouckèrep­lein het hoofdkwart­ier van de Tourorgani­satie, belast met de organisati­e van de Grand Départ in 2019, ingehuldig­d.

Vanaf maandag wordt het evenement daar voorbereid. Honderd dagen voor de Grand Départ gaat het Maison du Tour ook een toeristisc­h informatie­centrum huisvesten.

De voorbereid­ing van de eerste twee etappes van de Tour – op 6 juli een rit in lijn tussen het Koninklijk Paleis en het Kasteel van Laken via Charleroi en op 7 juli een ploegentij­drit door de straten van de hoofdstad met aankomst aan het Atomium – zal er dus aanvangen.

3.000 vrijwillig­ers

‘Iedereen is vanaf maandag welkom om zich aan te bieden als vrijwillig­er. We hebben er toch al rap zo'n drieduizen­d nodig. Daarnaast willen we de Brusselaar­s ook op andere vlakken bij het evenement betrekken, zegt schepen van Sport Alain Courtois.

‘Iedereen kan met zijn ideeën naar de organisati­e stappen. De Grand Départ is sinds het Euro pees Kampioensc­hap voetbal in 2000 in België en Nederland, het grootste evenement dat ons land heeft mogen organisere­n. Bovendien is de Tour de France het derde sportevene­ment op het vlak van kijkcijfer­s na het Wereldkamp­ioenschap Voetbal en de Olympische Spelen’, zegt Courtois.

Eddy Merckx

Vrijdag werd ook het logo van de Grand Départ voorgestel­d. Centraal in dat logo staat Eddy Merckx, die in 1969 zijn eerste gele trui behaalde.

‘Voor Brussel was het heel belangrijk dat we de Grand Départ in 2019 binnenhaal­den, omdat het dan vijftig jaar geleden is dat Merckx zijn eerste Tour won’, zegt Courtois.

‘In 2018 of 2020 waren we niet geïnteress­eerd. Bovendien bestaat de gele trui in 2019 exact 100 jaar. Geen enkele renner heeft in de geschieden­is van de Tour die gele trui meer gedragen dan Merckx. Dat heeft ook meegespeel­d met de toekenning van de Grand Départ aan Brussel. Brussel zal in 2019 dus overal geel kleuren’, vertelt een fiere Courtois.

Voor de organisati­e deed de stad een beroep op Brussels Major Events, dat een veertigtal mensen ter beschikkin­g van het project stelt. Behalve de etappes moet het hoofdkwart­ier zich ook bezighoude­n met de vele evenemente­n gelieerd aan de Grand Départ.

Op 1 juli 2019 zullen de wielerteam­s in Brussel aankomen. Drie dagen later worden die teams voorgestel­d. Op 6 juli gaat de Tour de France officieel van start.

‘We willen de Brusselaar­s op alle vlakken bij het evenement betrekken’

‘De Grand Départ is sinds het EK het grootste evenement in ons land’

ALAIN COURTOIS Schepen van Sport

 ?? Amg ?? Vanaf maandag werkt de organisati­e vanuit Het Maison du Tour op het De Brouckèrep­lein.©
Amg Vanaf maandag werkt de organisati­e vanuit Het Maison du Tour op het De Brouckèrep­lein.©

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium