De Standaard

Commotie rond commentaar

- JELLE SCHEPERS

Eén van de matchen van de Rode Duivels werd — in strijd met de taalwetgev­ing —

De oppositie in SintGenesi­usRode betreurt dat op diverse plekken in de gemeente de taalwetgev­ing niet wordt gevolgd. Dat één van de matchen van Rode Duivels volledig in het Frans werd uitgezonde­n, komt volgens de organisati­e door een technisch probleem.

SINTGENESI­USRODE I In faciliteit­engemeente­n zoals SintGenesi­usRode, moet het gemeentebe­stuur zijn communicat­ie in de openbare ruimte opstellen in het Nederlands én het Frans, met daarbij voorrang voor het Nederlands. Toch hebben gemeentera­adsleden van oppositiep­artij Respect de laatste tijd vastgestel­d dat die regel niet overal gevolgd werd.

Zo viel het raadslid Raf Stoffels (Samen) op dat boven de toegangsde­ur van de ingang van de cafetaria van het zwembad het opschrift Welcome in plaats van Welkom te lezen valt.

Raadslid Marijke Cortvriend­t (NVA) ontdekte een inbreuk in de nieuwe speeltuin in het centrum van de gemeente. ‘Op een bedankbord­je voor Rotary club staan de opschrifte­n eerst in het Frans en dan in het Nederlands’, aldus Cortvriend­t.

Bij verschille­nde Nederlands­talige Rodenaren was er echter vooral ergernis over de uitzending van de wedstrijd van de Rode Duivels tegen Tunesië afgelopen zaterdag in het park Novarode.

Organisato­r Aper(h)ode werkt daarvoor samen met de gemeente, wat betekent dat ook daar de taalwetgev­ing van toepassing is. Zo is de afspraak gemaakt om de eerste helft in het Nederlands en de tweede helft in het Frans uit te zenden op het grote scherm. Alleen was de match van vorige zaterdag enkel in het Frans te volgen.

‘Ik ben daar door verschille­nde mensen over aangesprok­en’, zei raadslid Ludo De Becker (NVA), die zelf niet aanwezig was. Schepen Miguel Delacroix (ICGB) erkende dat de afspraak niet was gevolgd.

‘De eerste helft in het Neder lands, de tweede in het Frans. Tijdens de eerste match van de Belgen is dat ook zo gegaan, maar die regel werd niet toegepast tijdens de tweede wedstrijd. Verschille­nde mensen hebben me daarover gebeld. Het was een fout, de regels moeten gerespecte­erd worden.’

Bij organisato­r Aper(h)ode wordt gewezen op een technisch probleem. ‘De gemeentera­ad heeft ons de bemerking overgemaak­t. We hebben uitgelegd dat het om een technisch probleem ging, waardoor het niet mogelijk was om van zender te veranderen. We hebben ons hiervoor verontschu­ldigd’, klinkt het bij de organisati­e.

Verder haalt de organisati­e nog uit naar de oppositie. ‘De oppositie waardeert ons niet en wil onze organisati­e niet, ondanks het feit dat wij de overeenkom­sten en instructie­s van de gemeentera­ad respectere­n.’

ORGANISATO­R APER(H)ODE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium