De Standaard

Middeleeuw­se vondst uit Oppenhoeve

-

Bij het uitgraven van een bufferbekk­en in WezembeekO­ppem zijn restanten gevonden van de middeleeuw­se hoeve ‘Hof van Oppem’, de plek die destijds haar naam gaf aan het gehucht Oppem.

Dit voorjaar legde de Vlaamse Landmaatsc­happij (VLM) een bufferbekk­en aan in WezembeekO­ppem. Het regenwater dat afstroomt van de hogergeleg­en velden wordt zo gebufferd voor het in de riolering komt.

Bij de opmaak van de plannen voor het bufferbekk­en werd al gezocht naar archeologi­sche sporen van de hoeve die er al zeker in 1481 stond.

‘Tijdens de graafwerkz­aamheden onderzocht een archeoloog de oppervlakt­e en zo vond men bouwrestan­ten van de hoeve. Het gaat om vloeren en muren van een keuken, waterput en waterreser­voir’, zegt projectlei­der Luc Vander Elst.

Om die relicten van de oude hoeve blijvend te kunnen bewaren in het bekken, zijn enkele verstevigi­ngswerkzaa­mheden nodig. Die worden nu uitgevoerd.

Het bekken bevindt zich aan de wandeling langs de oude spoorlijn. ‘Het wandelnetw­erk is op een originele manier bewegwijze­rd’, zegt Leen Van den Bergh van de Vlaamse Landmaatsc­happij. ‘Traditione­le paaltjes zijn hier bijenpalen en totems die dienen als bijenhotel. Zo krijgt ook de natuur een duwtje in de rug.’

Het bekken kan bij hevige neerslag maximaal 485 kubieke meter water ophouden. De aanleg van het bekken heeft 80.000 euro gekost. 50.0000 euro werd gefinancie­rd door de Vlaamse overheid. De gemeente WezembeekO­ppem betaalde 30.000 euro. (ddl) De tweede match van de Rode Duivels was

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium