De Standaard

Een inclusieve samenlevin­g ontstaat

Vilvoorde is de snelst groeiende en snelst verkleuren­de stad van Vlaanderen. De muren tussen buren zijn er hoog. Maar ziet ook historisch­e kansen.

-

De voorbije weken en maanden heb ik mij ondergedom­peld in mijn eigen stad, vanuit de insteek ‘kennen we elkaar, of leven we feitelijk apart?’ Hoe maken we van de superdiver­se samenlevin­g een inclusieve samenlevin­g waar iedereen zich thuis voelt? En wat verstaan we daaronder? Het bewust beperkt houden van de setting laat toe om een aantal conclusies te trekken.

Voornaamst­e conclusie: de meerderhei­d van de Vilvoorden­aars vindt dat we in de praktijk veeleer naast elkaar leven in plaats van met elkaar. Het samenleven met de verschille­nde gemeenscha­ppen leidt dikwijls tot spanningen en botsingen, de smeltkroes wordt niet automatisc­h als verrijkend ervaren. Culturen worden gemakkelij­k gereduceer­d tot religies, the usual suspects handen schudden, Nederlands spreken en al dan niet alcohol drinken/serveren blijven bijzonder gevoelige en symbolisch­e twistappel­s.

Toch is de reeks veel positiever geworden dan ik op voorhand gedacht had: onder misschien wel honderden mensen die ik gezien en gesproken heb, is er enorm veel bereidheid en goeie wil om het beter te doen. Om elkaar beter te leren kennen en een en ander van elkaar te verdragen. Conflict is níét de norm in de samenlevin­g, ook al zou je soms anders vermoeden als je politici bezig hoort of de sociale media volgt.

Leren loslaten

Naast het onderwijs en de sport en andere vereniging­en zijn er steeds meer bruggenbou­wers die elke dag opnieuw cement leveren om tot een inclusieve samenlevin­g te komen. ZenneLab, Voetbalmam­a’s, Stal Cheval, straatcomi­tés, theater voor anderstali­gen, The Vilvettes, Kolamela en noem maar op. Muziek, voetbal, gezamenlij­ke roots, zelfs een geslacht kan verbinden. Helaas zijn de meeste initiatiev­en erg kwetsbaar, omdat ze afhangen van subsidies en al te weinig ondersteun­d worden door de overheden. Als dat toch gebeurt en het werkt goed, is de stad Vilvoorde snel geneigd om het naar zich toe te trekken. Daar zijn die initiatiev­en niet altijd bij gebaat.

De bottomupin­itiatieven blijken levensvatb­aarder dan hun topdownteg­enhangers. Een mooi voorbeeld is 1001 Schakels, een vereniging van moslima’s die ten tijde van de radicalise­ringsgolf de handen in elkaar sloegen om de jongeren van straat te houden. Intussen geven ze bijlessen, organisere­n ze festivals en iftars, nodigen ze sprekers uit over de rijke Arabische cultuur ...

Er moet veel meer geïnvestee­rd worden in sociaal weefsel, en de stad moet leren loslaten en vertrouwen op haar burgers en zéker op haar brugfigure­n. Vertrouwen geven loont.

Twee: de stadsontwi­kkeling moet álle burgers ten goede komen. Hen betrekken is de boodschap. Er zijn in Vilvoorde goeie en slechte voorbeelde­n van in spraak en participat­ie, maar er is vooral nog veel werk aan de winkel. Zowel in de wijken als in het centrum. Een paar jaar geleden leek het centrum op de rand van de afgrond te staan, maar de kentering is ingezet. Het is nu toch al een tijd geleden dat er meerdere handelszak­en sloten op een week, de popups marcheren en er wordt veel georganise­erd om de mensen op straat te krijgen.

De heroplevin­g van het handelscen­trum blijft evenwel een uitdaging (het zwaard van Damocles genaamd Uplace hangt nog altijd in de lucht), evenals de aanpak van verpauperd­e, grijze wijken die geïntegree­rd moeten worden in een groter project zoals de Watersite.

Het omstreden Qwoord

En dan is er de representa­tiviteit. Op mijn tocht in eigen stad In Vilvoorde hangen goede vibes in de lucht.

heb ik vastgestel­d dat verschille­nde groepen zich simpelweg niet vertegenwo­ordigd voelen. Wie in aanraking komt met de overheidso­rganen of instelling­en, stelt vast dat de diversitei­t daar ver zoek is. Zowel het leerkracht­enkorps als het politiekor­ps, zowel het ambtenaren­korps als het lokaal bestuur is overwegend blank. Wit, zo u wil. Daar móét volgens mij iets aan gedaan worden willen we alle gemeenscha­ppen (blijven) betrekken.

Er zijn believers die ervan uitgaan dat die diversitei­t er vroeg of laat vanzelf insluipt binnen een generatie, maximum twee. De monitorenp­loeg van de speelplein­werking is vandaag al een veel gekleurder­e bende. Toch zou ik durven te pleiten om er een turbo op te zetten. U denkt allicht meteen aan het omstreden Qwoord, quota, en dat is natuurlijk de meest

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium