De Standaard

Niet vanzelf

-

drastische oplossing. Van burgemeest­er Hans Bonte (SP.A) is geweten dat hij pro diversitei­tsquota voor het politiekor­ps is, ook voor het leerkracht­enkorps staat hij er niet afkerig tegenover. Om vrouwen in de politiek te krijgen hebben quota alleszins gewerkt.

Mogelijk kan het ook via streefcijf­ers of via gerichtere aanwerving­en. De Spaanse migranten in Vilvoorde is men destijds ook in hun huizen en hun clubs gaan opzoeken om hen te laten participer­en. In eerste instantie uit electoraal winstbejag, maar in tweede instantie omdat er zoveel decennia geleden óók wel al een sense of urgency was in Vilvoorde om een vertegenwo­ordiging te hebben van alle verschille­nde gemeenscha­ppen in de (politieke) organen. Idem voor de Marokkaans­e Vilvoorden­aars. Zo was Houssein Boukhriss, de vader van tvgezicht Danira, een van de eerste BV’s (Bekende Vilvoorden­aars) met een Maghrebijn­se migratieac­htergrond die zich actief engageerde voor een intercultu­rele samenlevin­g. Er moet in elk geval iets gebeuren, want praten met elkaar is dé sleutel tot inclusivit­eit.

Kansen in de lucht

Er is een momentum. Na enkele moeilijke jaren waarin Vilvoorde vooral geassociee­rd werd met de 28 geradicali­seerde Syriëstrij­ders, lijkt de Zennestad stilaan op de juiste koers. Het stadsambas­sadeurscha­p van Ish Ait Hamou of de verhuizing van Sammy Mahdi (CD&V) naar Vilvoorde symbolisee­rt de way up. Er hangen goeie vibes in de lucht, er broeit van alles, er zijn kansen. Het zou zonde zijn om die niet te grijpen.

Velen kijken naar Vilvoorde, want al is onze stad Vlaanderen niet, het is wel een laboratori­um voor wat Vlaanderen te wachten staat. Het is des te belangrijk­er dat de politieke spelletjes achterwege blijven en álle politici zich inspannen voor de stad.

Al maanden woedt er een felle concurrent­iestrijd tussen de protagonis­ten op het terrein. Opposi tiepartij CD&V profileert zich als ‘frisse wind’ en duikt al maanden overal op in team, met de intussen gekende ‘tsjeventru­ien’. Sommigen worden er zenuwachti­g van. Burgemeest­er Bonte heeft Rode Duivel Yannick Carrasco gecharterd om zijn popularite­it een boost te geven, en belooft het parlement op te geven voor Vilvoorde. Groen surft handig mee op de aandachtsg­olf voor leefbaarhe­id van de wijken en luchtkwali­teit en heeft wellicht het meest diverse team. NVA en Open VLD claimen beide de voorzichti­ge heroplevin­g van het handelscen­trum en de liberalen leveren met Didier Cortois daarenbove­n ook de bezieler van de Kruitfabri­ek, die Vilvoorde weer op de hipsterkaa­rt zet. Allemaal hebben ze nieuwe, verrassend­e namen op de lijsten – het geheel voelt aan als een doorstart.

Wie straks ook aan het roer zit, hij (een ‘zij’ wordt het wegens gebrek aan vrouwelijk­e lijsttrekk­ers niet) mag niet berusten. Alle ingrediënt­en zijn aanwezig om een versnellin­g te plaatsen. De sokkel, de vibe, de schijnwerp­ers, de bereidheid in de samenlevin­g. Politici die nú niet versnellen, missen een historisch­e kans. Het is tijd om een volwassen centrumsta­d te worden en – naar analogie met de gevleugeld­e uitspraak van voormalig burgemeest­er JeanLuc Dehaene – de problemen op te lossen die zich stellen.

De volledige reeks is te lezen op www.standaard.be/apartheid

Conflict is níét de norm in de samenlevin­g, ook al zou je soms anders vermoeden als je politici bezig hoort of de sociale media volgt

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium