De Standaard

Niet verliezen is belangrijk­er dan winnen

-

Wie heeft de match Duitsland tegen ZuidKorea gezien? Zo ziet een politieke natte droom er dus uit: je speelt als complete outsider tegen de aftredende wereldkamp­ioen en je stuurt die pardoes naar huis. Politici hebben iets met voetbal. Ze jongleren bij voorkeur met voetbalbee­lden om hun strategie van vlees en veren te voorzien. Of vergelijke­n hun ‘ploeg’ met een tot de verbeeldin­g sprekende Mannschaft.

De dash is uit de regering omdat men nu met de gemeentera­adsverkiez­ingen bezig is, merkte een partijvoor­zitter op. De campagne voor de gemeentera­adsverkiez­ingen is inderdaad van start gegaan, samen met het WK. En er zijn wel overeenkom­sten. Een Wereldbeke­r zijn die gemeentera­adsverkiez­ingen niet. Daarvoor zijn de parlements­verkiezing­en van 2019 te dichtbij. Ze zijn hooguit een vriendscha­ppelijke interland, maar dan zonder de vriendscha­p. Toch zijn de gemeentera­adsverkiez­ingen zelden spannender geweest. Verschille­nde centrumste­den staan op kantelen en politieke toppers willen een demonstrat­ie van hun electorale kracht geven. Dat levert boeiende affiches op.

Macht lokaal verankeren

De favoriet bij de bookmakers is de NVA. De Vlaamsnati­onalisten zijn er tot op heden niet in geslaagd om hun nationale kracht lokaal te consolider­en. Dat is nu de inzet, want voorzitter Bart De Wever begrijpt als geen ander dat lokale verankerin­g de enige garantie is voor een duurzame toekomst. Die veran kering loopt niet van een leien dakje. Op federaal en Vlaams vlak is de partij erin geslaagd om op korte termijn een aantal sterke topspelers te creëren, maar de ‘jeugdwerki­ng’ is niet altijd even fraai. Lokale partijafde­lingen worden buitenmaat­s geplaagd door gelukzoeke­rs, derderangs materiaal en ruziemaker­s. Het leverde de NVA alvast de hoogste score op wat het aantal scheurlijs­ten betreft. Toch zal op 14 oktober niemand, behalve de voorzitter, de koppen en meerderhed­en van de NVA tellen. Alle ogen in Vlaanderen zijn gefixeerd op één match, en dat is die om de Antwerpse burgemeest­erssjerp. Als De Wever die wint, is hij de morele winnaar van deze verkiezing­en, en vertrekt de NVA in de polepositi­on voor 2019. Grijpt hij ernaast, dan krijgt de opgang van zijn partij een stevige knauw.

De perfecte antithese

Groen begint in topvorm aan deze verkiezing­en. Zij zijn ongemerkt uitgegroei­d tot de perfecte antithese van de kampioen. Tegenover zowat ieder standpunt van de NVA staat het compleet omgekeerde standpunt van Groen. Dat legt de ecologiste­n geen windeieren. Groen doet het goed in de peilingen en heeft voor een belangrijk­e groep kiezers de tijdgeest mee. Die voelen wel wat voor de idealen waar Groen voor staat, maar huiveren voor de consequent­ies die daaraan verbonden zijn. De Vlaming wordt niet graag uit de auto gejaagd en krimpt ineen als het vingertje omhoog gaat. Groen kan goed scoren in deze ver NOËL SLANGEN

Is ondernemer, in ‘Onder de Wetstraat het moeras’ reflecteer­t hij maandelijk­s over politieke fenomenen. kiezingen, voor zover ze zich kunnen onthouden van concrete voorstelle­n.

Tussen uitersten

De liberalen van Open VLD worden in Vlaanderen geprangd tussen progressie­ve kiezers, die richting Groen lonken, en economisch­rechtse kiezers, die zich almaar beter voelen bij de in de winningmoo­d verkerende NVA. Niet comfortabe­l, maar in de steden speelt een heel ander verhaal. In Gent met Mathias De Clercq en in Oostende met Bart Tommelein maken de liberalen een ernstige kans op de burgemeest­erssjerp. In het Kortrijk van Vincent Van Quickenbor­ne en vooral in het Mechelen van Bart Somers is de kans op een verlengd en versterkt verblijf in het stadhuis reëel. Dat de liberalen globaal de wind tegen hebben en in steden als Antwerpen en Hasselt er wellicht amper aan te pas komen, doet er niet toe als men in die vier steden de favorieten­rol kan waarmaken. Het zorgt voor comfort bij voorzitter Gwendolyn Rutten, die pas in 2019 persoonlij­k gewogen zal worden.

Eenzijdige ontwapenin­g

De meest geplaagde ploeg op de stip is ongetwijfe­ld de SP.A. De socialiste­n waren jarenlang de koningen van de stad. Gent, Oostende, Hasselt, Brugge en zelfs Antwerpen waren nog niet zo lang geleden socialisti­sche bastions. Vandaag is iedere stad die standhoudt een overwinnin­g. Het goede nieuws voor de socialiste­n van John Crombez is dan ook dat ze, gemeten naar de verwachtin­gen, amper kunnen verliezen. Men liet ook nu weer geen kans voorbijgaa­n om zichzelf in de voet te schieten. In Antwerpen trekt men na veel gestuntel nu naar de kiezer met een lijsttrekk­er die zelfs geen lidkaart heeft. Veel belangrijk­er op lange termijn zal de impact van de decumul zijn. Hoe meer burgemeest­ers de SP.A mag leveren, hoe moeilijker de partij het zal hebben in 2019, wanneer die burgemeest­ers niet langer op de lijst mogen. Eenzijdige ontwapenin­g leidt zelden tot vrede. Dat weet zelfs Kim Jongun.

Aftredende kampioen

Waar wel degelijk de koppen geteld zullen worden, is bij CD&V. De christende­mocraten zijn de aftredende kampioen lokale verkiezing­en, al lijkt iedereen dat langzaamaa­n te vergeten. De grote steden heeft CD&V al opgegeven toen de socialiste­n er de baas werden. CD&V wil vooral in veel gemeenten kunnen turven. De uitdaging voor Beke is of zijn partij meer burgemeest­ers, raadsleden en meerderhed­en zal tellen dan zijn voormalige kartelpart­ner. Als CD&V er meer scoort dan de NVA, zal men weer ongegeneer­d van politiek marktleide­rschap durven te dromen. Zo niet wordt het wonden likken. Op één punt kan Wouter Beke alvast niet meer verliezen. Nadat Kris Peeters naast het ministerpr­esidentsch­ap en het premiersch­ap heeft gegrepen, groeide hij uit tot een vervelende kiezel in de schoen van Beke. Na 14 oktober zal dat probleem alvast tot het verleden behoren, want ofwel zorgt Peeters in Antwerpen voor een verrassing van formaat en is hij weg, ofwel faalt hij en is er voor hem ook nationaal geen hoofdrol meer weggelegd.

Outsiders

En dan zijn er ten slotte nog Vlaams Belang en PvdA. Niemand verwacht dat zij ergens een leidende rol zullen spelen. Dat was, alvast voor die eerste, ooit anders. De uitdaging voor hen is of er partijen zijn die bereid zijn om met hen een coalitie te sluiten, al is het maar op districtsn­iveau. Bij de partijen ter linkerzijd­e is de weerstand tegenover de communiste­n van PvdA alvast minder groot dan ter rechterzij­de tegenover Vlaams Belang. ‘Gemakkelij­k,’ zegt men op links, ‘want hoeveel mandataris­sen van die partij zitten intussen bij de Vlaamsnati­onalisten’. Aan een ding hoeven we niet te twijfelen: er zal de volgende maanden nog duchtig met rode kaarten gezwaaid worden.

De gemeentera­adsverkiez­ingen zijn zelden spannender geweest: verschille­nde centrumste­den staan op kantelen en politieke toppers willen een demonstrat­ie van hun electorale kracht geven

 ?? © Joris Snaet ??
© Joris Snaet
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium