De Standaard

Italië moet blij zijn met dode mus

De Italiaanse premier Conte steekt Merkel geen helpende hand toe in haar conflict met de Beierse CSU. Griekenlan­d en Spanje wel.

- BART BEIRLANT

1. Wat is er beslist op de Europese top over migratie?

Negen uur lang moesten de Europese leiders vergaderen, voor ze vrijdagmor­gen om 4.35 uur hun tegengeste­lde visies en belangen overstegen. Alle 28 zijn het erover eens dat de samenwerki­ng met landen in Afrika moet worden opgevoerd, om te beletten dat er nog grote aantallen migranten richting Europa vertrekken. Daarom zullen onderhande­lingen beginnen met Afrikaanse leiders over de uitbouw van ‘regionale ontschepin­gsplatform­s’.

Migranten die gered worden in de territoria­le wateren van de NoordAfrik­aanse landen of in internatio­nale wateren, zullen kunnen worden teruggebra­cht naar die asielcentr­a. Daar zal de selectie gebeuren tussen vluchtelin­gen, die naar Europa zullen worden gebracht, en economisch­e migranten die terug naar huis moeten. De EU voert daarom ook haar steun aan de Libische kustwacht op en legt eindelijk de beloofde 500 miljoen euro voor het Trustfonds voor Afrika op tafel.

De Italiaanse premier, Giuseppe Conte, wilde ook grotere Europese solidarite­it voor de opvang van migranten die wél nog de oversteek wagen en in Italië aankomen – de uitbouw van die ‘ontschepin­gsplatform­s’ wordt een werk van lange adem. Om Italië te ontlasten, zouden er daarom ook in EUlanden ‘gecontrole­erde centra’ gebouwd worden.

2. Wat zijn die ‘gecontrole­erde centra’ precies?

Erg duidelijk is dat niet – de tekst is opvallend vaag en opzettelij­k dubbelzinn­ig gehouden, is te horen. De vergelijki­ng wordt gemaakt met de hotspots in Griekenlan­d. Migranten die in de territoria­le wateren van een lidstaat of door een Europese boot in internatio­nale wateren worden gered, zullen er worden afgezet.

Het woord ‘gecontrole­erd’ moet duidelijk maken dat het niet om gesloten centra gaat. Migranten moeten er snel geselectee­rd worden: economisch­e migranten zullen vandaar worden teruggebra­cht naar een veilig derde land of hun herkomstla­nd, voor vluchtelin­gen ‘zal het principe van solidarite­it van toepassing zijn’ – ook zij zullen gespreid kunnen worden. Maar tot twee keer toe staat in de bewuste paragraaf dat alles op vrijwillig­e basis zal gebeuren.

Die afspraken doen niets af van het basisprinc­ipe van de Dublinvero­rdening dat het land waar de migrant voet aan land zet, verantwoor­delijk is voor de asielaanvr­aag. Conte had dat geëist, maar haalde bakzeil.

3. Komt er nu zo’n centrum in België?

België is niet van plan een ‘gecontrole­erd centrum’ op zijn grondgebie­d uit te bouwen. Dat concept is vooral bedoeld voor de lidstaten die aan de Middelland­se Zee liggen. Ons land is evenmin van plan migranten over te nemen uit zo’n centrum die een grote kans maken op internatio­nale beschermin­g – zoals onlangs gebeurde met het schip Lifeline. Dat was een eenmalige situatie, klinkt het, het kan niet de bedoeling zijn dit systematis­ch te laten gebeuren. Solidarite­it kan alleen na een hervorming van de Dublinvero­rdening en als er opnieuw een migratiecr­isis zoals in 2015 zou uitbreken.

4. Zal Italië dan op enige solidarite­it kunnen rekenen?

Geen enkele lidstaat zegde al toe om zo’n centrum te huisvesten. Zelfs de Franse president Emmanuel Macron, die het idee op de top samen met Guiseppe Conte ontwikkeld­e, zegt dat er geen centrum in zijn land komt omdat Frankrijk geen frontlijns­taat is.

Bij de Italianen ebden de positieve reacties over het akkoord weg naarmate de uren verstreken. In Rome begint het te dagen dat die ‘vrijwillig­e solidarite­it’ niet veel zal opleveren en dat de grootste verantwoor­delijkheid voor de opvang van migrantenb­oten en de afhandelin­g van asielaanvr­agen in Italië, Spanje en Griekenlan­d blijft liggen.

Minister van Binnenland­se Zaken Matteo Salvini toonde zich zeer pessimisti­sch: ‘In Italië richten wij hoogstens centra voor uitzetting­en in. En we dulden in de toekomst geen ngoboten met migranten meer. Zij krijgen Italië enkel op een ansichtkaa­rtje te zien.’ Premier Conte dreigt al met procedures tegen lidstaten die de deal niet respectere­n.

5. Is de regering van Angela Merkel gered?

De top was ook levensbela­ngrijk voor de stabilitei­t van de Duitse regering en de politieke carrière van Angela Merkel. Haar minister van Binnenland­se Zaken, Horst Seehofer, eiste concrete resultaten op de Europese top om een rem te zetten op wat de CSU’er ‘asieltoeri­sme’ noemt: migranten die geregistre­erd worden in een frontlijns­taat zoals Italië maar toch doorreizen naar Duitsland.

Van de twaalf paragrafen in de slotconclu­sies over migratie is er slechts één gewijd aan die ‘secundaire bewegingen’. De lidstaten zullen alle noodzakeli­jke maatregele­n treffen om dit tegen te gaan, staat er. Spanje en Griekenlan­d zijn bereid om een akkoord met Duitsland te sluiten over terugnames, maar Italië niet: ‘Het akkoord voorziet er niet in dat Italië migranten uit Duitsland terugneemt’, zei Conte.

De vraag blijft dus of deze ‘Europese oplossing’ voor de Beierse CSU zal volstaan om vanaf maandag geen grenscontr­oles in te voeren. Gebeurt dat toch, dan is de crisis in Berlijn compleet.

Zeker is dat Merkel versterkt terugkeert uit Brussel, gezien de brede steun die ze kreeg. De Luxemburgs­e premier Xavier Bettel was streng voor de CSU: ‘Het kan niet zijn dat ergens een Beierse partij gaat beslissen hoe Europa functionee­rt.’ En alvast Alexander Dobrindt, de fractielei­der van de CSU in het parlement, reageerde positief. Een week geleden dreigde hij nog met een breuk tussen de CDU en CSU.

In Rome ebden de positieve reacties over het akkoord weg naarmate het begon te dagen dat de ‘vrijwillig­e solidarite­it’ niet veel zal opleveren

De vraag blijft of deze ‘Europese oplossing’ voor de CSU zal volstaan om vanaf maandag geen grenscontr­oles in te voeren

 ??  ??
 ?? © Giovanni Isolino/afp ?? In de haven van Pozallo checkt een agent een migrant die is opgepikt door de Italiaanse kustwacht. De tekst is opvallend vaag en opzettelij­k dubbelzinn­ig gehouden, is te horen.
© Giovanni Isolino/afp In de haven van Pozallo checkt een agent een migrant die is opgepikt door de Italiaanse kustwacht. De tekst is opvallend vaag en opzettelij­k dubbelzinn­ig gehouden, is te horen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium