De Standaard

Alle kaartjes in één app

Hoe een abonnement op mobiliteit ons van de files kan verlossen

- KORNEEL DELBEKE

HELSINKI I Elk een eigen wagen en open snelwegen: voor Henry Ford was het de ultieme droom om de mensheid te bevrijden. Dat was in 1924. Maar vandaag staat diezelfde auto vaker stil dan ons lief is en zitten onze wegen muur vast. In Brussel en Antwerpen snakken bewoners naar propere lucht, economisch­e groei rijdt zich vast in files. En toch heeft de droom van Ford amper glans ver loren. In Vlaanderen neemt het wagenbezit nog steeds toe, een be drijfswage­n blijft een betoverend wapen in de strijd om talent. Ondertusse­n verleidt het open baar vervoer maar weinig chauf feurs. Wanneer het spoor niet staakt, brengt de trein je slechts van station tot station, terwijl de stiptheid en tevredenhe­id bij De Lijn op een dieptepunt zitten.

Wat is er dan wél nodig om die wagen toch te laten staan? Over die vraag breekt de Finse inge nieur Sampo Hietanen (45) zich al meer dan tien jaar het hoofd. Zijn oplossing: verkoop mensen een nieuwe, grotere droom. ‘Open snelwegen? Wat als ik jou voor de prijs van een wagen een open we reld geef?’

Geen auto’s verkopen, maar mobiliteit als dienstverl­ening (mobility as a service, of MaaS). Hietanen wordt de vader van het idee genoemd en sinds twee jaar brengt hij het ook in de praktijk als oprichter en ceo van de start up MaaS Global.

Hoe dat in zijn werk gaat, kun nen we zelf testen in zijn thuisstad Helsinki. Gewapend met slechts één app, Whim, bewegen we ons twee dagen lang gezwind door de Finse hoofdstad. We stappen vlot over van een deelfiets op de trein, van een tram in een taxi. De gebruiker hoeft alleen zijn bestemming in te geven en de app stippelt het traject uit. Je kiest zelf het vervoersmi­ddel. Een digitaal tramticket kopen, een deelfiets ontgrendel­en of een taxi bestellen: alles gebeurt met dezelfde app, net als de betaling.

Trofeeën aan de muur

Niet één keer moeten we op zoek naar een ticketauto­maat en de draagkrach­t van onze porte feuille wordt nooit op de proef ge steld door de verschille­nde kaart jes die we nodig hebben voor onze verplaatsi­ngen. Hoe absurd veel dat er soms zijn, zien we in het hoofdkwart­ier van MaaS Global, waar de papieren tickets als jacht trofeeën aan de muur hangen: al dit moet in één app.

Het hip ingerichte kantoor in Helsinki zit vol en de ruimte dreigt uit haar voegen te barsten. De startup heeft nu al veertig werknemers in dienst, eind dit jaar zullen dat er honderd zijn, voorspelt Sampo Hietanen.

Het gaat ontzettend hard, zegt hij. ‘Ik broed al sinds 2006 op het idee dat je mobiliteit kan kopen als dienstverl­ening, met een abon nementsfor­mule bijvoorbee­ld, en gaf er wereldwijd honderden le zingen over. Maar pas in 2015 lag er een businesspl­an op tafel en sprongen enkele crazy investeer ders aan boord.’ Toen er een jaar later een chief technology officer werd aangesteld, schoot MaaS Global echt uit de startblokk­en. In twee kapitaalro­ndes werd de voorbije jaren bijna 17 miljoen eu ro opgehaald. Grote bedrijven als Toyota Financial Services pom pen ondertusse­n niet alleen geld, maar ook kennis in de startup. ‘Dat het Britse magazine The Eco nomist al enkele maanden na de start schreef dat Uber pas het begin is en wij de volgende stap zijn, heeft de belangstel­ling alleen maar aangewakke­rd’, lacht Hieta nen. ‘Al was het ook verstikken­d. We waren nog met drie en dach ten: what the hell do we do now?’

Whim Unlimited

Gewoon doorgaan. Na de lan cering in Helsinki, eind vorig jaar, en in de Engelse stad Birming ham, begin april, strijkt MaaS Glo bal in september neer in Antwer pen (zie hiernaast). Daarna vol gen Amsterdam, Singapore en waarschijn­lijk Miami. Tegen 2020 moet de Whimapp beschikbaa­r zijn in 150 steden verspreid over zestig landen. In de Finse hoofd stad heeft Whim ondertusse­n al 45.000 gebruikers. Het leeuwen deel daarvan koopt via de app los se ritjes – met het openbaar ver voer, taxi’s of deelfietse­n.

Zo’n 5.200 mensen hebben voor een abonnement gekozen. Voor een Whim Urbanpakke­t be taal je maandelijk­s 49 euro. Daar voor kan je onbeperkt een tram of deelfiets nemen in Helsinki. Wie een taxiritje van maximum 5 kilometer bestelt, legt 10 euro per rit op. Zij die verder moeten, kunnen voor een vaste prijs (49 euro per dag) een wagen huren.

Voor de veelgebrui­kers is er het Whim Unlimiteda­bonnement. Zoals je bij Netflix voor een vast bedrag onbeperkt films en series kan streamen, kan je met de unlimitedf­ormule voor 499 euro per maand onbelemmer­d het openbaar vervoer nemen, taxiritjes bestellen (onder de vijf kilometer) of een wagen gebruiken.

De Finse softwareon­twikkelaar Jesse Penrale lijkt overtuigd. Hij is door MaaS uitgenodig­d om zijn gebruikers­ervaring te delen. Toen zijn auto er enkele maanden geleden de brui aan gaf en de herstelkos­ten dreigden op te lopen tot 8.000 euro, besliste hij over te schakelen op Whim Unlimited. ‘Ik ben nu al zes maanden overgescha­keld en denk niet ik ooit nog een eigen wagen wil. Het is de slechtste investerin­g mogelijk en brengt te veel gedoe met zich mee.’

Voor de abonnement­en haalt MaaS Global de mosterd in de telecomsec­tor, legt Hietanen uit. ‘In de beginperio­de van de gsm betaalde je ook per oproep of per minuut.

Een digitaal tramticket kopen, een deelfiets ontgrendel­en of een taxi bestellen: alles gebeurt met dezelfde app

Maar ondertusse­n zijn er abonne menten op maat, voor jongeren, zakenmense­n of grote datagebrui kers. Afhankelij­k van wanneer en hoeveel iemand zich verplaatst, moet hij of zij een mobiliteit­s abonnement op maat krijgen.’

Dure wagen

Een abonnement klinkt aan trekkelijk, maar wie wil elke maand 499 euro op tafel leggen? ‘Dat klinkt veel, maar dat bedrag is ongeveer gelijk aan de maande lijkse kosten van een privéwagen’, zegt Kaj Pyyhtiä (45), medeop richter van MaaS, ‘85 procent van die kosten betaal je voor het bezit, terwijl die wagen 95 procent van de tijd gewoon stilstaat.’ Zeker voor stedelinge­n is een eigen auto steeds meer een blok aan het been: parkeerpla­atsen worden duurder, de straten worden autoluw en invalswege­n slibben dicht. In Tokio wordt de helft van de wagens minder dan één keer per week gebruikt. Wie zijn wagen inlevert, kan dus maandelijk­s 500 euro aan mobiliteit besteden.

Hoe die verplaatsi­ng gebeurt, maakt voor MaaS Global niet uit, zegt Pyyhtiä. ‘We zijn neutraal en willen samenwerke­n met zowel het openbaar vervoer als private partners.’ De Finnen baten zelf geen vervoersmi­ddel uit. ‘Daardoor kunnen we onze dienstverl­ening constant aanpassen, zodat de klant steeds de beste service krijgt. Als Elon Musk ooit een hyperloop bouwt, dan willen we ritjes kunnen aanbieden.’ Begin juli strijkt Uber neer in Helsinki en ook die taxidienst kan worden aangeboden met Whim.

De mobiliteit­smarkt is enorm, zegt Pyyhtiä: ‘Tegen 2030 geven mensen wereldwijd naar verwachtin­g 10.000 miljard dollar aan mobiliteit uit. Alleen huisvestin­g neemt nog een grotere hap uit het gezinsbudg­et.’ En dus klinkt de wat stugge Fin zelfverzek­erd: ‘De tijd is aangebroke­n. Of ons bedrijf nu slaagt of niet, mobiliteit als dienst komt er. Het is gewoon een heel krachtig idee.’

Zoals je met Netflix onbeperkt films kan streamen, kan je met een Whimabonne­ment trams, bussen, deelfietse­n of taxi’s gebruiken

 ??  ??
 ??  ?? In Helsinki kun je met de MaaSapp al van tram naar auto naar deelfiets hoppen.
In Helsinki kun je met de MaaSapp al van tram naar auto naar deelfiets hoppen.
 ?? © Gregory Gerault/hemis.fr © Victoriano Moreno ?? Vanaf september kan dat ook in Antwerpen.
© Gregory Gerault/hemis.fr © Victoriano Moreno Vanaf september kan dat ook in Antwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium