De Standaard

Seehofer verliest van Merkel

CSUvoorzit­ter Horst Seehofer was gisteravon­d van plan ontslag te nemen als partijvoor­zitter en minister. Partijgeno­ten probeerden hem om te praten.

- VAN ONZE REDACTEUR PIETER VAN MAELE

BRUSSEL I Het conflict over migratie met bondskanse­lier Angela Merkel kost Horst Seehofer mogelijk de kop. Gisteravon­d laat maakte de Duitse minister van Binnenland­se Zaken en voorzitter van Merkels Beierse zusterpart­ij CSU bekend zijn ontslag te willen aanbieden. Partijgeno­ten probeerden hem dat uit het hoofd te praten.

De inzet van de ruzie was Seehofers eis dat Duitsland alle migranten die er aankomen, voortaan zou terugsture­n naar het land waar ze asiel hebben aangevraag­d. Merkel wil daar niet van weten, volgens haar legt het een bom onder het Schengenak­koord. Gisteren moest duidelijk worden of Seehofer om die reden de regering zou laten vallen. Het werd een thriller.

Seehofer kondigde al om vier uur ’s middags een verklaring aan. Daarna werd het een persconfer­entie om zeven uur. Die werd uitgesteld. Al die tijd zat hij samen met zijn partijtop, waar hij binnenskam­ers het conflict met Merkel op scherp zette. Hij noemde het akkoord dat de bondskanse­lier eind vorige week op een Europese top afsloot, ‘onwerkbaar’. Niet al zijn partijlede­n volgden hem daarin. Waarschijn­lijk besloot Seehofer daarop de eer aan zichzelf te houden.

Volgens het migratieak­koord moet de Europese Unie met Afrikaanse landen onderhande­len over ‘regionale ontschepin­gsplatform­s’. In die asielcentr­a moeten uit zee geredde migranten worden ‘getrieerd’: vluchtelin­gen krijgen de toestemmin­g naar Europa te komen, economisch­e migranten niet. De Europese commissari­s voor Begroting, Günther Oettinger, zei gisteren dat de EU daarover zal onderhande­len met Afrikaanse landen, die in ruil Europees geld zouden krijgen. Volgens de Frankfurte­r Allgemeine Zeitung wordt er gesproken met Libië, Mali, Niger en Nigeria.

Maar afgelopen weekend werd steeds duidelijke­r dat het fel be

‘Als we ondanks de besluiten in Brussel mensen aan de grens terugsture­n, hoef ik mijn gezicht in Europa niet meer te laten zien’

ANGELA MERKEL

vochten akkoord nog veel haken en ogen heeft. De Italiaanse premier, Giuseppe Conte, zei vrijdag al dat hij niet van plan is nieuwe asielcentr­a te openen. Zaterdag ontkenden Hongarije, Tsjechië en Polen dan weer de mededeling van Merkel dat zij al een bilateraal akkoord met Duitsland hebben getekend. Het leek er steeds meer op dat Merkel met lege handen uit Brussel was teruggekee­rd.

Er volgde zaterdagav­ond een spoedberaa­d tussen Merkel en Seehofer, maar dat bracht hen niet dichter bij elkaar. ‘Als we ondanks de besluiten in Brussel mensen aan de grens terugsture­n, hoef ik mijn gezicht in Europa niet meer te laten zien’, zou Merkel volgens Der Spiegel zondag aan haar partijtop hebben gezegd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium