De Standaard

Froome vecht alweer terug

Team Sky gaat in beroep tegen de beslissing om Chris Froome te weren uit de Tour. De organisati­e bant de viervoudig­e winnaar uit vrees voor imagoschad­e.

- VAN ONZE REDACTEUR WERNER BOURLEZ © Christian Hartmann/pn

Chris Froome is ‘honderd procent zeker’ dat hij onschuldig is en wil hoe dan ook

Op 13 december raakte bekend dat bij Chris Froome, tijdens een controle na de achttiende rit in de Ronde van Spanje, een teveel aan salbutamol was vastgestel­d. De Britse renner van Team Sky heeft vanwege inspanning­sastma de toestemmin­g om het product te gebruiken, maar de waarden die in zijn bloed werden aangetroff­en, waren dubbel zo hoog als toegestaan: 2.000 nanogram per milliliter in plaats van 1.000. Toch werd Froome niet geschorst. Salbutamol is een ‘gespecific­eerd middel’, waarvoor een aparte procedure geldt: de renner mag proberen de te hoge concentrat­ie te verklaren en zijn onschuld te bewijzen. Intussen mag hij voort deelnemen aan wedstrijde­n.

Froomes team van experts onder leiding van de Brit Mike Morgan heeft een wetenschap­pelijk rapport van 1.500 pagina’s samengeste­ld. De zaak wordt onderzocht door het LADS (Legal AntiDoping Services), een commissie van experts die moet uitmaken of een overtredin­g van de antidoping­regels al dan niet moet worden behandeld door het antidoping­tribunaal van de UCI. Het is onduidelij­k of die commissie de zaak al heeft doorverwez­en naar dit antidoping­tribunaal.

Petacchi & Ulissi

Volgens de Internatio­nale Wielerunie (UCI) zijn er de afgelopen jaren meerdere renners met een te hoge salbutamol­waarde vrijgespro­ken, nadat ze hun onschuld hadden bewezen. Zo hadden de Italianen Alessandro Petacchi en Diego Ulissi ooit een teveel aan salbutamol in het bloed. Die zaken werden niet openbaar gemaakt en dat had ook bij Froome niet mogen gebeuren. Dan had het onderzoek in alle rust kunnen gebeuren. Maar in december lekte het nieuws over de viervoudig­e Tourwinnaa­r toch uit.

De Tourorgani­sator ASO heeft altijd gehoopt dat de UCI in de zaakFroome vóór de start van de Ronde van Frankrijk een beslissing zou nemen. Nu blijkt dat dit niet het geval zal zijn – de Tour begint zaterdag – beroept de orga nisator zich op artikel 28 van het reglement van de internatio­nale wielerbond om de Brit alsnog te weigeren. Dat reglement zegt dat de organisato­r van een wielerweds­trijd ‘zich uitdrukkel­ijk het recht voorbehoud­t om een deelname te weigeren van een team of één van zijn leden wiens aanwezighe­id het imago of de reputatie van de organisato­r of het evenement zou kunnen schaden’. De Tour wil tot elke prijs vermijden dat ze in dezelfde situatie zou belanden als de recente Giro, waar de uiteindeli­jke overwinnin­g van Froome nu is ge markeerd met een asterisk, in afwachting van de uitspraak van de UCI.

Woensdag uitspraak

De viervoudig­e Tourwinnaa­r reageerde zelf gisteren niet, maar vorige week zei hij – voor de zoveelste keer – dat hij niets verkeerds heeft gedaan en dat hij er ‘honderd procent zeker van is’ dat hij onschuldig is. Hij denkt er dan ook niet aan om niet te starten, ondanks alle heisa.

Froomes ploeg, Team Sky, heeft al beroep aangeteken­d bij het Nationaal Olympisch Comité van de Franse Sport (CNOSF). Dat wordt morgen behandeld, de uitspraak volgt een dag later. Froomes advocaten zullen pleiten dat er geen juridische reden is om de renner de start te weigeren, zolang hij niet veroordeel­d is. Krijgt Froome gelijk, dan mag ASO hem de start niet weigeren. Als de Brit ongelijk krijgt, kan hij nog naar het Hof van Arbitrage voor de Sport (CAS) stappen, maar dat kan nooit vóór zaterdag, wanneer de Tour start, nog een beslissing nemen.

Organisato­r ASO heeft altijd gehoopt dat de UCI in de zaakFroome vóór de start van de Tour een beslissing zou nemen

 ??  ?? aan de start verschijne­n.
aan de start verschijne­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium