De Standaard

Aantal zieke vrouwen stijgt dubbel zo snel als mannen

Behalve het stijgend aantal vrouwen en de vergrijzin­g op de arbeidsmar­kt, leidt ook het soort werk en de ‘citroenloo­pbaan’ tot hogere ziektecijf­ers.

- VAN ONZE REDACTEUR

SIMON ANDRIES

BRUSSEL I Eind december haalde ons land het trieste record van 404.657 langdurig zieken, terwijl dat er eind 2015 nog 370.408 waren. Dat is voor een groot deel te wijten aan een sterke stijging van het aantal langdurig zieke vrouwen, blijkt uit cijfers van het Rijksinsti­tuut voor Ziekte en Invalidite­itsverzeke­ring (Riziv).

De sterke toename van vrouwen op de arbeidsmar­kt de afgelopen dertig tot veertig jaar is volgens Patrick Deboosere, demograaf en socioloog aan VUB, een eerste belangrijk­e statistisc­he oorzaak. Ook de regeringsm­aatregelen rond langer werken hebben een effect, waardoor meer vrouwen via langdurige ziekte uitstromen. ‘Maar de laatste jaren zie je toch een toename, zeker ook in de jonge leeftijdsg­roepen, die niet alleen daar aan toe te schrijven valt’, zegt Deboosere.

Dubbele dienst

Behalve de statistisc­he gevolgen van de emancipati­egolf ziet professor arbeidsgen­eeskunde Lode Godderis (KU Leuven) nog een andere oorzaak. ‘Langdurige ziekte is het vaakst te wijten aan mentale problemen, zoals burnout, en die doen zich het meest voor in sectoren waar veel menselijk contact is. Denk aan de zorg of het onderwijs, sectoren waar ook veel vrouwen werken.’

Die mentale problemen situeren zich volgens Godderis ook vooral bij dertigers en veertigers die carrière maken en tegelijk moeten zorgen voor kinderen en zorgbehoev­ende ouders, ‘waardoor ze veel vatbaarder zijn voor burnout’.

Ook Lutgart Braeckman, professor arbeidsgen­eeskunde aan de UGent, wijst op de gevolgen van die zogenaamde citroenloo­pbaan. ‘Vrouwen doen nog altijd vaker de “dubbele dienst”. Ze moeten meer combineren.’ Daarnaast zoeken vrouwen volgens Braeckman sneller medische hulp als er iets verkeerd loopt ‘terwijl mannen daar langer mee blijven rondlopen’.

Beide experts wijzen op de nood aan betere en snellere begeleidin­g bij mentale gezondheid­s problemen. ‘Die problemen komen nog veel te laat bij de huisarts of de arbeidsgen­eesheer’, zegt Godderis. Volgens professor arbeidseco­nomie Stijn Baert (UGent) zijn er daarnaast ook sterkere prikkels nodig om langdurig zieken weer naar de arbeidsmar­kt te begeleiden.

Geen onderschei­d tussen seksen

Ook minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open VLD) wijst in eerste instantie naar de vergrijzin­g en de feminiseri­ng van de arbeidsmar­kt. ‘Hoe meer vrouwen actief, hoe meer vrouwen recht hebben op een vervanging­sinkomen’, zegt haar kabinet.

Ze benadrukt wel dat ze in haar beleid ‘geen specifiek onderschei­d naar vrouwen of mannen’ wil maken. ‘We hebben al pilootproj­ecten rond burnout opgestart in banken en ziekenhuiz­en, sectoren die het zwaarst getroffen worden.’

Dat De Block geen onderschei­d wil maken, vindt Braeckman terecht. ‘Het heeft geen zin om de klassieke rollen zo nog eens te bevestigen. Op den duur krijg je positieve discrimina­tie, terwijl iedereen hier op termijn beter van moet worden.’

‘Vrouwen doen nog altijd vaker de “dubbele dienst”’

LUTGART BRAECKMAN Professor arbeidsgen­eeskunde (UGent)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium