De Standaard

Olie-industrie zal plasticver­bod amper voelen

- VAN ONZE CORRESPOND­ENT PLASTIC TOM YSEBAERT

Het ene land na het andere kondigt een verbod op wegwerppla­stic af. Maar dat zal volgens het ratingbure­au Fitch de olieindust­rie en de petrochemi­e amper pijn doen.

De maatregele­n die over de hele wereld genomen worden om plastic voor eenmalig gebruik – zeg maar wegwerp – te bannen, zullen weinig impact hebben op de petrochemi­e en de olieindust­rie. Dat stelt het ratingbure­au Fitch. Nochtans wordt plastic voornameli­jk uit olie of gas gemaakt en is 40 procent van de plasticpro­ductie bestemd voor verpakking­en – waar eenmalig gebruik het meest voorkomt.

Fitch verwijst naar het oliebedrij­f Shell, dat vooropstel­t dat in het geval alle wegwerppla­stic verdwijnt, de vraag naar petrochemi­sche producten met 3 tot 4 procent zou terugvalle­n. Een andere oliegigant, BP, becijferde eerder dit jaar dan weer dat een verbod op plastic de olieconsum­ptie met twee miljoen vaten per dag zou reduceren. Dat is maar 2 procent van de huidige vraag. Tegelijk ziet BP de vraag voor andere olietoepas­singen (buiten brandstof) nog sterk stijgen.

Fitch stelt ook vast dat de oliereuzen miljarden blijven investeren in petrochemi­e. Er is immers nog veel meer dan eenmalig gebruik. Kunststoff­en worden ook gebruikt door automakers, in de bouw, in de medische wereld, noem maar op. Er worden nog veel andere dingen uit olie gemaakt dan plastic: lijmen, coatings, isolatiema­teriaal. Doordat de verbodsbep­alingen gefaseerd ingevoerd worden, heeft de industrie de tijd om zich aan te passen.

Chemische recycling

De petrochemi­sche sector is ook in ons land, in de Antwerpse haven, erg prominent aanwezig en is goed voor een omzet van 8 miljard euro per jaar. ‘Wat de impact van alle verbodsbep­alingen zal zijn op de activiteit­en in eigen land, is moeilijk in te schatten’, zegt Saskia Walraedt van de chemische federatie Essenscia. ‘De Belgische bedrijven werken vooral voor de export. Bovendien is eenmalig gebruik moeilijk te definiëren. Vallen ook de drankfless­en daaronder? Daar zijn we wel beducht voor.’

Volgens Walraedt wordt al volop ingezet op andere activiteit­en. Chemische recyclage van plasticafv­al is er daar één van. Die laat het plastic weer uiteenvall­en tot zijn basisbouws­tenen, om daar weer ‘vers’ materiaal van te maken. Vandaag wordt vooral aan mechanisch­e recyclage gedaan: het materiaal wordt vermalen en dan hergebruik­t als secundaire grondstof.

‘Eenmalig gebruik is moeilijk te definiëren. Vallen ook de drankfless­en daaronder? Daar zijn we wel beducht voor’

SASKIA WALRAEDT Chemische federatie Essenscia

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium