De Standaard

‘De charme van Jan’ schudt N-VA wakker

Gepatentee­rd dwarsligge­r Jan Peumans oogst na zijn scherpe uitspraken verdeelde reacties bij partijgeno­ten. ‘Ik kan alleen maar toejuichen dat mensen wat meer hun mond opendoen.’

- VAN ONZE REDACTEUR SIMON ANDRIES

BRUSSEL I Vlaams Parlements­voorzitter Jan Peumans (NVA) liet afgelopen weekend nog eens zoals van oudsher van zich spreken. In een interview met Het Belang van Limburg stelde hij zich openlijk vragen bij de houding van de populaire NVAstaatss­ecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken. ‘Theo is voor mij niet de geknipte man om de partij te leiden. Er is een verschil tussen wat hij doet en wat hij zegt. Ik zie dat de oude Volksuniër­s zich in toenemende mate ergeren aan het woordgebru­ik.’ Over de andere NVAstaatss­ecretaris en Genkse lijsttrekk­er, Zuhal Demir, klonk het dat ze zich in de lokale afdeling ‘een beetje bescheiden moet opstellen’ en ‘moet opletten dat ze niet met haar knikker tegen de muur loopt’. Over het communauta­ire benadrukte Peumans dan weer dat het ooit het fundament was van de partij, ‘maar op het partijbest­uur hoor ik daar nooit meer iemand over bezig’.

Iedereen in het gareel

Volgens Peumans bestaat binnen de NVA ook ‘geen tendensrec­ht’ meer in vergelijki­ng met de vroegere Volksunie en moet iedereen ‘in het gareel lopen’. Als voorbeeld van partijgeno­ten die wél nog durven zeggen dat ze het niet eens zijn met de partijlijn wijst hij expliciet naar de Vlaams Parlements­leden Wilfried Vandaele, Piet De Bruyn, Elke Sleurs en Jos Lantmeeter­s. Maar denken die daar zelf ook zo over?

‘Jan heeft de gewoonte om het allemaal wat scherper te zeggen dan het is’, tempert Vandaele. ‘Er zijn er wel meer die af en toe in het partijbest­uur een opmerking maken en dat zijn ook niet altijd exVolksuni­ërs.’ Maar, benadrukt Vandaele wel, ‘het zou toch nuttig zijn op een bepaald moment na te denken om als partij ook eens andere klemtonen te leggen. Nu hebben we de gewoonte om heel eenduidig te communicer­en en het grote voordeel is dat mensen weten wat ze daaraan hebben. De partij is natuurlijk gegroeid door in te spelen op actuele thema’s als migratie. We moeten de mensen duidelijk maken dat veel NVA parlements­leden ook hard werken aan sociale thema’s, leefmilieu en natuur, onderwijs … Ook daar zetten we op in, maar dat valt nu minder op.’

Vaderlijke ongerusthe­id

Jos Lantmeeter­s, die in Genk zijn plaats als lijsttrekk­er moest afstaan aan staatssecr­etaris Zuhal Demir, catalogeer­t de uitspraken van Peumans over haar onder de noemer ‘vaderlijke ongerusthe­id’. ‘Voor de rest kan ik alleen maar toejuichen dat mensen wat meer hun mond opendoen, al wil ik daarmee niets zeggen over de uitspraken van Francken.’

Lantmeeter­s benadrukt dat niet alle kritiek in de openbaarhe­id gezegd moet worden. ‘Maar dat is natuurlijk de charme van Peumans en hij zal dat ook blijven doen. Ik til daar niet te zwaar aan. Hij maakt die opmerkinge­n ook in het belang van de partij. Hij zal niet vertrekken uit de partij, daar durf ik mijn hand voor in het vuur te steken.’

Exstaatsse­cretaris Elke Sleurs en Vlaams Parlements­lid Piet De Bruyn, die ook door Peumans naar voren werden geschoven, onthielden zich van commentaar.

Staatssecr­etaris Francken reageerde gisteren wel op VTM Nieuws. ‘Ik ben ook lid van de Volksunie geweest’, zei hij. ‘De neergang had veel te maken met interne ruzies. Als we daar een wijze les uit moeten trekken, is het dat je die opmerkinge­n beter intern doet. Ik stap niet mee in een verhaal van broedertwi­sten en van het op straat brengen daarvan.’ Francken liet daarbij ook uitschijne­n dat de uitspraken van Peumans vandaag op het partijbure­au besproken zullen worden.

‘Ik kan alleen maar toejuichen dat mensen wat meer hun mond opendoen’

JOS LANTMEETER­S (NVA) Vlaams Parlements­lid

 ?? © Jimmy Kets ?? Peumans zei onder meer dat ‘Theo
Francken niet de geknipte man is om de partij te leiden’ en dat Zuhal Demir ‘moet opletten dat ze niet met haar knikker tegen de muur loopt’.
© Jimmy Kets Peumans zei onder meer dat ‘Theo Francken niet de geknipte man is om de partij te leiden’ en dat Zuhal Demir ‘moet opletten dat ze niet met haar knikker tegen de muur loopt’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium