De Standaard

‘Abnormale’ juni, code rood in natuurgebi­ed

-

Door de aanhoudend­e droogte geldt sinds gistermorg­en code rood of ‘extreem hoog gevaar’ voor brand in de natuurgebi­eden in de Antwerpse Kempen en de provincie Limburg. In de aangrenzen­de Nederlands­e provincie NoordBraba­nt hebben gisteren al meerdere forse natuurbran­den gewoed.

Bij code rood geldt een verhoogde waakzaamhe­id, met meer patrouille­s door de brandweer en het Agentschap Natuur en Bos. De brandtoren­s blijven bemand. Het Agentschap raadt mensen af om te wandelen in brandgevoe­lig natuurgebi­ed zoals heide, maar een verbod geldt er niet. Wie er toch gaat wandelen, mag (letterlijk) niet met vuur spelen en niet roken.

Te lang te droog

De voorbije maand juni was volgens het KMI uitzonderl­ijk droog en zeer abnormaal warm. Bij de weerdienst in Ukkel viel slechts 15,8 millimeter neerslag, tegenover 71,8 millimeter in een normale junimaand. Het was evenwel niet de droogste junimaand, want dat was die van 1976 met een cumulatiev­e regenval van 12,1 mm.

De meeste regen viel de eerste tien dagen van juni, de laatste tien dagen bleef het droog. De meeste regen viel tijdens onweersbui­en. Het was overigens de tweede maand op rij met uitzonderl­ijk weinig neerslag.

Bovendien waren er sterke regionale verschille­n: aan de Kust viel vorige maand maar 5 procent van de normale neerslag, in de Ardennen was dat 80 procent. Alleen in Belgisch Lotharinge­n viel er wat meer dan normaal. Daarnaast was er een ‘zeer abnormaal’ hoge gemiddelde temperatuu­r van 18,1 graden (normaal 16,2 graden).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium