De Standaard

Zedenfeite­n sneller gemeld aan jeugdbeweg­ingen

-

Parketten kunnen jeugdbeweg­ingen of jeugdhuize­n voortaan sneller informeren over begeleider­s die verdacht worden van kindermisb­ruik of in het bezit zijn van kinderporn­o. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) maakte daarover afspraken met het college van procureurs­generaal. In het onderwijs werden de afspraken eerder al gemaakt.

De regeling tussen minister Geens en het gerecht is vooral nodig omdat scholen en jeugdorgan­isaties nu pas te weten komen dat er problemen zijn met een leerkracht of begeleider wanneer die al voor de rechtbank veroordeel­d is. Aangezien er tussen onderzoek en veroordeli­ng vaak een hele tijd zit, kunnen de betrokkene­n nog wel even ongestoord hun gang gaan en kunnen er geen maatregele­n worden genomen om slachtoffe­rs te beschermen.

Het was Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz (Open VLD) die Geens vroeg ook voor de jeugdorgan­isaties en sector een gelijkaard­ige regeling uit te werken.

Het is niet zo dat de informatie altijd zal worden doorgespee­ld. Parketten moeten daar telkens over oordelen en afwegen of de feiten wel zwaarwicht­ig genoeg zijn of het onderzoek niet in gevaar brengen. Zij worden daarin bijgestaan door gespeciali­seerde magistrate­n. ‘Dit mag niet leiden tot een heksenjach­t, maar we moeten ook niet bang zijn van informatie­doorstromi­ng bij ernstige zedenfeite­n’, zegt Geens. Voor sportclubs zijn er nog geen afspraken gemaakt.

‘Dit mag niet leiden tot een heksenjach­t, maar we moeten ook niet bang zijn van informatie­doorstromi­ng bij ernstige feiten’

KOEN GEENS Minister van Justitie

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium