De Standaard

Radicale berichten moeten binnen het uur offline

Moskeeën waar de Europese waarden niet beleden worden, moeten dicht. Dat stelt de speciale commissie Terrorisme van het Europees Parlement.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT © blg

BRUSSEL I De Europese Commissie moet een wetgevend voorstel indienen dat internetbe­drijven verplicht om binnen het uur terreurtek­sten en beelden te verwijdere­n van hun platformen. Ze moeten ook op geregelde basis verslag uitbrengen van hun activiteit­en op dat vlak. Voor wie niet meewerkt, moeten er sancties komen. Dat is een opvallende aanbevelin­g in het ontwerprap­port van de bijzondere commissie Terrorisme dat donderdag wordt voorgestel­d en De Standaard reeds kon inkijken.

Sinds 2015 verwijdere­n internetbe­drijven op vrijwillig­e basis terroristi­sche inhoud van hun websites. Van de meer dan 50.000 aanvragen die Europol al deed, werd gemiddeld in 87 procent van de gevallen gereageerd door de internetbe­drijven. Maar die vrijwillig­e samenwerki­ng heeft een grens bereikt, staat in het ontwerprap­port, waarvoor Europarlem­entslid Helga Stevens (NVA) optrad als een van de twee rapporteur­s. ‘Vaak wordt terroristi­sche inhoud verwijderd op een website, maar blijft ze staan op een andere site die tot hetzelfde bedrijf behoort’, staat er. ‘Ook de rapporteri­ng door de bedrijven moet efficiënte­r en alomvatten­der worden.’

De rapporteur­s stellen ook vast dat er meer overleg nodig is om radicalise­ring aan te pakken. Sinds 2011 bestaat er al een netwerk om specialist­en die zich in heel Europa bezighoude­n met het voorkomen van radicalise­ring – deskundige­n en mensen uit de praktijk – samen te brengen. Maar ook hier kan een versnellin­g hoger worden geschakeld. Er moet binnen de Europese Commissie een ‘centrum van excellenti­e voor de preventie van radicalise­ring’ komen, met voldoende geld en personeel. Dat centrum moet samenwerki­ng tussen lidstaten, politici, experts, onderzoeke­rs en veldwerker­s nog verbeteren.

‘De snelheid waarmee aanslagen werden gepland en uitgevoerd, vereist ook een snelle uitwisseli­ng van informatie’

Rapport bijzondere commissie

Moskeeën sluiten

De Oostenrijk­se regering besloot onlangs zeven moskeeën te sluiten en een zestigtal imams het land uit te zetten die vanuit het buitenland gefinancie­rd werden en de politieke islam propageerd­en. Volgens de rap porteurs verdient dit voorbeeld navolging: ‘Lidstaten moeten moskeeën en gebedshuiz­en sluiten, en organisati­es verbieden die de Europese waarden niet naleven en die aanzetten tot terreur, haat, discrimina­tie of geweld.’

De Europese Commissie wordt opgeroepen een Europese zwarte lijst op te stellen van radicale imams of haatpredik­ers. Dat moet de uitwisseli­ng van die informatie onder lidstaten vergemakke­lijken.

Grotere rol Europol

De uitwisseli­ng van informatie onder lidstaten in de strijd tegen terrorisme is een oud zeer. ‘De snelheid waarmee sommige recente aanslagen werden gepland en uitgevoerd, vereist ook een snelle uitwisseli­ng van informatie en inlichting­en’, aldus het rapport. Automatisc­he uitwisseli­ng moet de norm worden en alleen in specifieke gevallen mogen inlichting­en nog achtergeho­uden worden. Europol, dat sinds kort geleid wordt door de Belgische Catherine De Bolle, moet een ‘echte hub worden voor uitwisseli­ng van informatie en samenwerki­ng inzake contraterr­orisme in de EU, indien nodig met een sterker mandaat’.

Denemarken en GrootBritt­annië staan via een zogenaamde optout buiten de Europese samenwerki­ng tussen politie en juridische diensten. Dat kan de snelheid en efficiënti­e van terreurond­erzoeken in gevaar brengen, aldus het rapport. Het roept de lidstaten op er een einde aan te maken. De toekomstig­e uitwisseli­ng van informatie tussen de Europese en Britse veiligheid­sdiensten vormt ook een belangrijk onderdeel van de Brexitonde­rhandeling­en. De Britse premier Theresa May beschuldig­de de EUleiders er vorige week nog van dat ze de veiligheid van de EUburgers in gevaar zouden brengen als GrootBritt­annië uitgeslote­n wordt van die uitwisseli­ng van informatie na de Brexit.

De bijzondere commissie ging in september 2017 van start in het Europees Parlement en moest lacunes blootlegge­n in de strijd tegen terrorisme. Het voltallige parlement stemt over het rapport tijdens de zitting in Straatsbur­g in september.

 ??  ?? Helga Stevens.
Helga Stevens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium