De Standaard

Congo wil olie zoeken in natuurpark­en

Het plan van de Congolese regering om ongeveer een vijfde van het Virungapar­k niet langer als beschermd gebied te erkennen, doet natuurorga­nisaties steigeren.

- VAN ONZE REDACTEUR PIETER VAN MAELE

Er leven savanneoli­fanten, berggorill­a's en bonobo’s, stuk voor stuk bedreigde diersoorte­n. De Verenigde Naties erkennen de natuurpark­en Virunga en Salonga als werelderfg­oed om hun unieke ecosysteme­n. Toch heeft de Congolese regering besloten olieboring­en toe te laten in beide parken. Het besluit werd al begin juni genomen, maar raakte pas afgelopen weekend bekend.

Uit documenten die het Franse persbureau AFP kon inkijken, blijkt dat de regering van president Joseph

Kabila erop rekent dat in Virunga, het oudste nationale park van Afrika, miljarden vaten olie uit de grond te halen zijn. Om te weten waar die voorraden zich bevinden, zouden er eerst proefborin­gen gehouden worden. Daarvoor werkt de Congolese regering al een plan uit om zo’n 1.700 vierkante kilometer van het Virungapar­k, ruwweg een vijfde van het totale oppervlak, niet langer te erkennen als beschermd natuurgebi­ed.

‘Catastrofa­le gevolgen’

Het Virungapar­k wordt sinds 2008 geleid door de Belgische prins Emmanuel de Merode. Hij was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

‘Ik ben zelf geboren in het park. Ik kan het besluit van onze regering alleen maar betreurens­waardig noemen’, reageert Thierry Lusenge, directeur van natuurorga­nisatie WWF in Goma. ‘Uit eerdere olieboring­en hebben we bovendien geleerd dat die helemaal geen economisch­e welvaart brengen. Na een aantal jaren zal alle olie op zijn en blijven we achter met een zwaar vervuild Albertmeer waarin vissers niks meer kunnen vangen. Als de regering duurzame welvaart wil brengen, dan moet ze net investeren in biodiversi­teit en de ontwikkeli­ng van het toerisme.’

Lusenge hoopt dat de regering nog op andere gedachten te brengen is. Via dialoog, maar desnoods door protest. ‘Omdat het Virungapar­k erkend is als werelderfg­oed, is de Congolese regering gebonden aan internatio­nale afspraken. We hopen dat ze dat willen inzien.’

Het was de Britse ngo Global Witness die het voornemen van Congo om Virunga en Salonga open te stellen voor olieboring­en, wereldkund­ig maakte. Volgens Global Witness zullen de olieboring­en catastrofa­le gevolgen hebben. ‘Terwijl Virunga de laatste berggorill­a's ter wereld huisvest.’

Maar de Congolese regering vindt dat ze de bevoegdhei­d heeft om ‘waar dan ook in het land’ olieboring­en toe te laten. Ze belooft rekening te houden met de fauna en flora van beide werelderfg­oedsites. Wat ze daaronder verstaat en welke concrete stappen ze zal treffen, is onduidelij­k. Het is evenmin duidelijk of er al contacten zijn met oliebedrij­ven die de eventueel gevonden olie zullen mogen opboren.

Parkwachte­rs vermoord

In 2014 was de Britse oliemaatsc­happij Soco Internatio­nal in de running om aan olieboring­en in Virunga te beginnen. Dat kwam het bedrijf op heel wat internatio­nale kritiek te staan. In een interview met De Standaard in 2014 beschuldig­de parkdirect­eur De Merode de oliemaatsc­happij ervan dat ze zich illegaal toegang tot het park had verschaft, onder meer door parkwachte­rs om te kopen. De internatio­nale kritiek was ook voer voor de documentai­re Virunga, die voor een Oscar werd genomineer­d. Na alle protest trok Soco Internatio­nal zich terug uit Congo.

Het Virungapar­k kampt al langer met grote problemen. Het grenst aan Rwanda en Oeganda, en in die grensstree­k wemelt het van milities en gewapende bendes. Begin juni nam De Merode al het besluit het park te sluiten voor toeristen, nadat er twee Britten werden ontvoerd en een parkwachte­r werd doodgescho­ten. Dit jaar werden al acht personeels­leden van Virunga vermoord. In april 2014 liet De Merode bijna zelf het leven toen hij in een hinderlaag liep en werd neergescho­ten.

‘Als de Congolese regering duurzame welvaart wil, moet ze net investeren in biodiversi­teit.’

THIERRY LUSENGE Directeur WWF Goma

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium