De Standaard

Topgangste­r ontsnapt met helikopter

-

De 46jarige topgangste­r Redoine Faïd kon gisterocht­end om 11.30 uur ontsnappen nadat een helikopter met enkele zwaarbewap­ende mannen op het binnenplei­n van de gevangenis was geland. Faïd bevond zich op dat moment in de bezoekersr­uimte.

Faïd werd in 2011 gearrestee­rd voor een gewapende overval waarbij een politieage­nte werd gedood en moet een gevangenis­straf van 25 jaar uitzitten.

De hele actie duurde niet meer dan enkele minuten, aldus de gevangenis­directie. Er vielen ook geen gewonden. De helikopter werd nadien teruggevon­den in Gonesse, op ongeveer zestig kilometer afstand van de gevangenis. Daar stond een zwarte auto Faïd en zijn kompanen op te wachten. Volgens een politiebro­n was de piloot een instructeu­r die werd gegijzeld door kennissen van Faïd.

Ontsnappin­gskoning

Faïd is niet aan zijn proefstuk toe. In 2013 ontsnapte hij al uit een gevangenis vlak bij Rijsel. Toen verkleedde hij zich als cipier en maakte hij gebruik van binnengesm­okkelde springstof­fen. Hij gijzelde ook vier cipiers op zijn weg naar buiten. Pas zes weken later kon hij opnieuw worden opgepakt.

De FransAlger­ijnse ‘ontsnappin­gskoning’ spendeerde ook voor zijn veroordeli­ng in 2011 al heel wat jaren achter de tralies. Hij leidde in de jaren negentig een bende die gewapende overvallen organiseer­de in en rond Parijs. Hij zei dat Hollywoodf­ilms als Scarface hem daartoe hadden geïnspiree­rd. In 2009 schreef hij zelfs een boek over zijn crimineel verleden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium