De Standaard

Couleur Café kleurt hip en hop

Leve de bomen van het Ossegempar­k, waar Couleur Café plaatsvond. In hun schaduw maakte vooral hiphop van eigen bodem een goede beurt.

- FLOOR DECKX, KAREL MICHIELS, INGE SCHELSTRAE­TE

De verzengend­e zon schroeide maar tot aan de bomen van het Ossegempar­k: daaronder hingen hangmatten waarin het goed chillen was, dansten bezoekers zich de ziel uit het lijf in de dansworksh­ops aan het Mamafoufou­podium en rook het naar spuitbusse­n – vrijdag toch, tegen middernach­t waren de meeste reclamebor­den bedekt met street art. En hoewel er veel volk was, 23.000 bezoekers op vrijdag en zeker niet minder op zaterdag, bleef het park opvallend schoon: de festivalga­ngers sorteerden hun afval in de vele vuilnisbak­ken en wat toch nog op de grond belandde, pikten enthousias­te vrijwillig­ers snel op.

In hitlijsten zwaait urban al jaren de plak, en ook op Couleur Café waren hiphop en in mindere mate r&b overal. Ze slopen binnen in wereldmuzi­ek en reggae. Natuur lijk waren er nog ‘klassieke’ acts, zoals het Malinese duo Amadou & Mariam (¨¨¨èè), dat zijn bekende mix van eenvoudige liedjes en stevige percussie bracht. Maar jonge acts zoals de FransCubaa­nse tweelingzu­sjes LisaKaindé en Naomi Diaz van Ibeyi (¨¨¨¨è) brachten raps, spoken word en chants in het Frans, Engels, Spaans en Yoruba, en mengden die mooi met hun ijle stemmen, die in het loopstatio­n werden vermenigvu­ldigd tot een stevig feministis­ch vrouwenkoo­r.

Je kunt moeilijk zeggen dat reggae aan belangstel­ling heeft ingeboet: het was altijd dringen bij de imposante luidspreke­rstoren van het Dub Forest. Het wobbelende publiek van de Franse dj Panda Dub (¨¨¨¨è) deed vrijdagavo­nd letterlijk stof opwaaien aan de Green Stage. Hij smukte zijn tunes op met flarden Jamaicaans­e vocals en samples uit alle wind streken – hij zou op Tomorrowla­nd niet misstaan.

Over de liveacts zijn we minder lovend – bij het ter perse gaan moest Ziggy Marley nog wel spelen. De shows van Naâman en Alborosie vond ze te glad om te boeien, en het publiek van Chronixx (¨¨èèè) schoot pas wakker toen zijn Zincfence Redemption­band wat hiphop in de mix gooide.

Damso: de rapste

Dus waren het hiphoppers naar wie het meest werd uitgekeken, en dat waren bijna zonder uitzonderi­ng Belgen. De Brusselaar Damso (¨¨¨èè), superster in Frankrijk, bracht vrijdag een massa volk op de been. De snelheid en souplesse waarmee hij rapte, was indrukwekk­end, maar we verlangden uiteindeli­jk naar de variatie van zijn platen, waarop hij ook mooi zingrapt. Hij stapte een kwartier te vroeg op, en het publiek dat ‘Dé

 ?? © Koen Bauters ?? Bier met water: wordt hier Heineken gemaakt?
© Koen Bauters Bier met water: wordt hier Heineken gemaakt?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium