De Standaard

Wat een zinderende show!

Pop David Byrne liet er geen twijfel over bestaan dat popmuziek voor hem een ernstige zaak is, maar hij verpakte die boodschap in een licht excentriek­e, strak gechoreogr­afeerde show vol knipogen naar zijn grote successen.

- FLOOR DECKX

David Byrne is een van die zeldzame artiesten die erin slagen om hun oude hits zo fris te brengen dat het lijkt alsof ze pas gisteren geschreven werden. Want ook al bestond de helft van zijn set op Gent Jazz uit Talking Headsmater­iaal en zat die tjokvol verwijzing­en naar de legendaris­che concertfil­m Stop making sense, toch voelde deze show niet aan als een nostalgiet­rip. Integendee­l: hij kon moeiteloos de concurrent­ie aan met hedendaags­e popshows – highbrow popshows dan wel.

Het concert begon met Byrne die in het midden van het podium aan een tafel zat, terwijl hij een stel plastic hersenen in zijn hand hield. Dat klinkt luguberder dan het eruitzag. In de song ‘Here’ werden nu eenmaal de verschille­nde onderdelen van het brein beschreven – biologiepr­ofessor Byrne had gewoon een attribuut meegebrach­t om het ons duidelijk te maken. We gebruiken het woord ‘professor’ hier trouwens niet ijdel: in zijn grijze kostuum, van onder zijn grijze Warholbles, wierp Byrne strenge blikken de zaal in en sloeg hij in ‘I should watch TV’ een docerend toontje aan. De symboliek was duidelijk: Byrne als popmuzikan­t/intellec tueel, een dualiteit waarmee hij al een carrière lang flirt.

Dat beeld vormde de start van een fri vole, strak gechoreogr­afeerde show vol knipogen naar zijn grote successen. Toen Byrne schijnbaar gedesoriën­teerd over het podium begon rond te tollen, wist iedereen dat het tijd was voor ‘Once in a lifeti me’. In ‘This must be the place (naive me lody)’ voerde hij met zijn muzikanten op meticuleuz­e wijze danspasjes uit, die het midden hielden tussen gebarentaa­l en kinderdans. Lekker raar dus, zoals in de goeie ouwe Talking Headstijd.

Het podium was overigens leeg. Er stonden geen versterker­s, geen instrument­en, geen microfoons. De zangers droegen headsetmic­rofoons en de muzikanten harnassen waaraan hun instru ment hing. De percussion­isten leken daardoor op Braziliaan­se sambadrumm­ers en de toetsenist leek een zwevend keyboard bij zich te hebben. Indrukwekk­end hoor, hoe Byrnes muzikanten de nummers vlekkeloos speelden en tegelijk mee bewogen in de choreograf­ie, die niet zelden een verrukkeli­jk lijnenspel opleverde. Voeg daar nog de uitgekiend­e lichtshow aan toe, en dit was soms meer theater dan concert. Voor popliefheb­bers met een voorkeur voor rock voelde dat misschien te gepolijst aan. Voor popliefheb­bers die een gelikte show wel kunnen smaken, was dit een ronduit zinderende ervaring.

 ?? © Bruno Bollaert ?? David Byrne en muzikanten: muziek en choreograf­ie.
© Bruno Bollaert David Byrne en muzikanten: muziek en choreograf­ie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium