De Standaard

Ibiza is van A

De eerste editie van Elrow trok zaterdag iets meer dan vijftiendu­izend bezoekers. De opvolger van het Summerfest­ival krijgt volgend jaar al zeker een tweede editie.

- GREG VAN ROOSBROECK

Wie zaterdag op domein Middenvijv­er op Linkeroeve­r rondliep, waande zich op Ibiza. En tussen de 15.000 bezoekers liep ook nogal wat volk dat zich getooid had met een verwijzing naar het Baleaarse feesteilan­d. Daar viel wel wat voor te zeggen: Elrow is al een paar zomers lang een van de best draaiende concepten op Ibiza. Elke zaterdag trekken duizenden feestgange­rs naar de club Amnesia om zich te verliezen in een kleurrijk kader met kilo’s confetti, tientallen gekke beesten en veel opblaasbar­e spullen.

‘Dit is exact wat we zochten’, zegt medeorgani­sator Wim Van der Borght. ‘Het Summerfest­ival was een succes, maar het was een evenement zonder ziel. Ik ben op zoek gegaan naar een concept dat die ziel wel had en kwam terecht bij de Spaanse familie Arnau. Zij organisere­n Elrow al acht jaar lang in clubs overal ter wereld, maar willen de overstap maken naar festivals. Vorig jaar hadden ze al een podium op Tomorrowla­nd, maar een eigen evenement vindt de familie nog net iets beter.’ Antwerpen kreeg meteen ook een primeur met de Psychrowde­lic stage. Die constructi­e trekt hierna verder de wereld rond, van Paraguay tot China.

Met pieken tot 31 graden was het op Elrow zaterdag warmer dan op Ibiza. Maar de organisati­e was daarop voorbereid. Er was gratis water voor alle bezoekers en voor ex tra verfrissin­g konden ze terecht in zones met watersprin­klers. Er waren ook drie extra schaduwrui­mtes en er lag gratis zonnecrème aan elk toileteila­nd. Grote problemen waren er niet.

Rocker

Opvallend: de gemiddelde leeftijd van de Elrowbezoe­ker lag hoger dan die van de Summerfest­ivalganger. En dat heeft te maken met de muziek. Op Elrow geen allegaartj­e van toegankeli­jke dancebeats, maar een focus op nietcommer­ciële tech house en techno, zoals ze dat ook op Ibiza graag hebben. Om maar te zeggen: de Spaanse technodj Paco Osuna die gisteren de Psychrowde­lic stage had moeten afsluiten, stond 24 uur eerder nog op Ibiza te spelen voor het technoconc­ept Music On. Om 15.30 uur draaide hij zelfs nog op de afterparty ervan. Dat hij een paar uur later niet in Antwerpen geraakte, is dus misschien niet zo heel onlogisch.

Fré Vonck is 36, woont in het Waasland en is nog nooit op Ibiza geweest. Voor de systeemana­list van een bank is Elrow zelfs zijn eerste dancefesti­val ooit. ‘En dat op mijn leeftijd’, zegt hij lachend. ‘Een vriendin vertelde me dat Elrow een van de best draaiende evenemente­n is van Ibiza. Dat wilde ik weleens gezien hebben. Want doorgaans doe ik alleen festivals zoals Werchter en Pukkelpop.’

Fré is in zijn vrije tijd snowboarde­r. En ziet er met zijn haartooi, schoenen en korte broek met zakken ook echt uit als een rocker. ‘Maar ik voel me een deel van het geheel’, zegt hij. ‘De mensen zijn hier heel open. Ze beginnen met je te praten alsof ze je al jaren kennen. Het maakt niet uit hoe je eruitziet of wie je bent. Misschien is dat Ibiza wel.’

‘Het Summerfest­ival was een succes, maar het was een evenement zonder ziel. Ik ben op zoek gegaan naar een concept dat die ziel wel had en kwam terecht bij Elrow’

WIM VAN DER BORGHT Organisato­r

Elrow Town, 30/6, Antwerpen

 ?? © Robin Fasseur ?? Elrow was vorig jaar al een podium op Tomorrowla­nd, nu is het zijn eigen festival.
© Robin Fasseur Elrow was vorig jaar al een podium op Tomorrowla­nd, nu is het zijn eigen festival.
 ?? © Robin Fasseur ?? Handen voor de mond en duiken.
© Robin Fasseur Handen voor de mond en duiken.
 ?? © Robin Fasseur ?? Laat het beest eens los.
© Robin Fasseur Laat het beest eens los.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium