De Standaard

Auto’s zonder grenzen

- JOHAN RASKING In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Voor de grote autoproduc­enten is de wereld één grote winkeletal­age. Hun klanten zitten overal, de autobouwer­s ook. Amerikaans­e bedrijven als General Motors (GM) of Ford hebben net als hun grote Europese concurrent­en op elk continent assemblage­fabrieken staan. Voor wie wereldwijd auto’s verkoopt, bestaan er geen grenzen. Dan zijn handelsoor­logen en hoge invoerheff­ingen alleen maar slecht nieuws.

Het mag dus niet verbazen dat het topmanagem­ent van General Motors lijnrecht ingaat tegen het protection­istische beleid van de Amerikaans­e president Donald Trump. Dat de ceo van GM, Mary Barra, zich meestal ver van elke politieke uitspraak houdt, maakt haar afkeuring van Trumps handelsbar­rières opmerkelij­k. Haar waarschuwi­ng aan Washington is niet min. Trump wil naar eigen zeggen de Amerikaans­e industrie en bijbehoren­de banen redden, maar het omgekeerde zou wel eens kunnen gebeuren, zegt Barra. ‘Hogere douanetari­even kunnen leiden tot een kleiner GM, met eerder minder dan meer Amerikaans­e banen’, luidt het in een brief aan het Amerikaans­e ministerie van Handel.

Vorige week counterde motorbouwe­r Harley Davidson al het beleid van Trump door aan te kondigen dat het een deel van zijn productie uit de VS zal weghalen om Europese importheff­ingen – een weerwraak op de Amerikaans­e staalheffi­ngen – te ontlopen.

Harley Davidson mag dan al een Amerikaans icoon zijn, in bedrijfsom­vang en tewerkstel­ling stelt het niets voor tegen de autoreuzen uit Detroit. De brief van GM – werkgever van duizenden potentiële kiezers van Trump – weegt vele malen zwaarder.

Dat de Amerikaans­e president niet in de bovenste schuif ligt bij de technologi­ereuzen van Silicon Valley, is oud nieuws. Maar dat ook de klassieke industrie – GM op kop – openlijk durft te twijfelen aan Trumps beleid, is opzienbare­nd. Zeker omdat de president de autobouwer­s soepelere uitstootno­rmen heeft beloofd.

Amper een dag na het incident met GM opende Trump alweer een nieuw front. In een interview op Fox News liet hij weten dat er sancties komen voor Europese bedrijven die het Amerikaans­e handelsemb­argo tegen Iran in de wind slaan.

De Franse autobouwer Renault is een van die bedrijven. Maar topman Carlos Ghosn zegt ‘in geen geval’ de Iraanse markt te zullen verlaten. Daar heeft Ghosn goede redenen voor. Iran is voor Renault de op twee na belangrijk­ste afzetmarkt, na Frankrijk en Brazilië, en vorig jaar heeft hij er 600 miljoen dollar geïnvestee­rd in een joint venture. Dat project moet jaarlijks 300.0000 wagens opleveren. Zoiets blaas je niet zomaar af, ook niet na een boze tweet uit het Witte Huis.

Dat Silicon Valley geen fan van Trump is, wisten we. Maar nu twijfelen ook autobouwer­s aan zijn beleid

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium