De Standaard

Saudi’s gaan meer olie oppompen

-

SaudiArabi­ë gaat zijn olieproduc­tie opdrijven. Dat moet de internatio­nale oliemarkt ‘stabiliser­en’. En het levert Riyad meer inkomsten op.

De Saudische koning Salman bin Abdulaziz Al Saud heeft Donald Trump beloofd om meer olie op te pompen als de internatio­nale markten dat nodig hebben. Althans, dat zegt de Amerikaans­e president zelf, zonder officiële bevestigin­g uit Riyad.

De vraag van Washington aan de Saudi’s komt niet uit de lucht vallen. De haperende olieindust­rie in Venezuela en de handelssan­cties van de VS tegen Iran maken dat er een tekort dreigt van zowat 2 miljoen vaten ruwe olie per dag. Zonder bijkomende productie van andere landen dreigen de olieprijze­n richting 100 dollar te gaan, vrezen de Amerikanen, en dat zou de economisch­e conjunctuu­r schaden. Vandaag noteert een vat ruwe Brentolie tegen 79 dollar per vat (zie grafiek).

Experts twijfelen of de Saudi’s de capaciteit hebben om 2 miljoen vaten extra op te pompen. Nu zijn er dat 10 miljoen per dag. Ole Hansen, trader bij Saxo Bank, denkt dat een verhoging met zowat 1 miljoen het maximaal haalbare is. ‘Met 11 miljoen vaten per

dag zitten ze aan hun productiel­imieten. Ze hebben nog nooit twaalf miljoen per dag gehaald. Als ze dat willen, zoeken ze onbekend terrein op.’

En gaan ze het effectief doen? Nog maar twee weken geleden hebben de Opeclanden en Rusland afgesproke­n om de globale dagelijkse productie met 700.000 tot 1 miljoen vaten op te trekken. De vraag van de VS aan de Saudi’s is meer dan het dubbele van wat toen is afgesproke­n.

Iran is boos

Iran, lid van de Opec maar politieke vijand van SaudiArabi­ë, geeft alvast een schot voor de boeg. ‘Als dit doorgaat, zet SaudiArabi­ë zich buiten de Opec’, klinkt het. ‘We hebben in de Opec afgesproke­n om geen eenzijdige maatregele­n te nemen.’

Voor de Saudi’s is er, behalve goede relaties met Amerika, allicht ook eigenbelan­g mee gemoeid. Eind vorig jaar denderden de olieinkoms­ten in het koninkrijk steil omlaag door een combinatie van beperkte productie en lage prijzen. In het laatste kwartaal van 2017 was er een daling met liefst 4,3 procent.

Maar de stille opmars van de olieprijze­n, sinds begin dit jaar, heeft een kentering gebracht. In het eerste kwartaal gingen de olieinkoms­ten weer met 0,6 procent omhoog.

 ?? © rueters ?? Donald Trump ontving eerder dit jaar de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman in het Witte Huis.
© rueters Donald Trump ontving eerder dit jaar de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman in het Witte Huis.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium