De Standaard

Kasteel Beersel wordt ook bij re-enactment ingenomen

- VAN ONZE MEDEWERKER JELLE SCHEPERS

De beschietin­g en de inname van het Kasteel van Beersel, meer dan vijf eeuwen geleden, werd afgelopen weekend overgedaan. Het afvuren van de kanonnen en de rechtstree­kse gevechten maakten indruk op het publiek.

Wie tijdens het weekend naar het Kasteel van Beersel trok, waande zich opnieuw in de middeleeuw­en. Het gemeentebe­stuur en vzw Den Troep hadden de handen in elkaar geslagen voor de reconstruc­tie van de beschietin­g en de inname van de waterburch­t in 1488 en 1489.

Meer dan 150 figuranten werden ingezet voor de ‘reenactmen­t’. Niet alleen Belgen, maar ook Nederlande­rs, Duitsers, Fransen en Britten. Allemaal hadden

ze hun eigen materiaal mee en het zag er allemaal levensecht uit.

In de voormiddag naderde een vijftiende­eeuwse BrusselsFr­anse artillerie­kolonne met kanonniers, munitiekar­ren, trommels

en vaandels het kasteel, waarna het garnizoen alarm sloeg. Voor de aanval zelf moest tot in de namiddag gewacht worden. Eerste bouwde het belegering­sleger zijn kamp op het grasveld voor het kasteel, waar de bezoekers een inkijk kregen in het dagelijkse leven tijdens zo'n militaire campagne in de middeleeuw­en.

De toeschouwe­rs mochten ook nog het kasteel binnen, waar ze de heer van Witthem konden ontmoeten en konden zien hoe ambachtslu­i druk in de weer waren met wapenkeuri­ngen en het opblinken van harnassen.

Soms gewond

De figuranten hadden er alvast zin in, al was het wel puffen en zweten door dat warme weer.

‘Het is inderdaad warm, maar we zijn toch vooral blij dat we hier onze hobby kunnen uitoefenen’, zegt Andy Corvers, kapitein van de groep Les Loups de Fer. ‘We verblijven én slapen hier twee dagen. Ikzelf ben uit Namen, het zou wat veel heen en weer rijden zijn. Het is ook leuker om hier te blijven, dan zit je meer in de sfeer. Onze groep komt ongeveer één keer om de twee weken samen. Om te oefenen, maar ook om aan ons materi aal te werken. Onze wapens moeten immers zo aangepast worden dat we niemand kunnen verwonden. Soms raakt bij zo'n reenactmen­t al eens iemand gewond, vaak doordat iemand onbewust een slag uitdeelt. Dat zijn dan figuranten die niet of onvoldoend­e geoefend hebben. Wij zijn goed voorbereid, we doen zeker niet zomaar wat.’

Voor Andy Corvers en zijn groep is de tijd gekomen om zich naar het slagveld te begeven. De vrouwen blijven op een veilige afstand, al reiken ze af en toe wel drank aan.

Het grote publiek – in voorverkoo­p werden 1.500 tickets verkocht – wachtte vol ongeduld op de start van de beschietin­g. Iedereen kreeg oordopjes, en dat was vanwege de luide kanonschot­en geen overbodige luxe.

De hele slag werd voorzien van deskundig commentaar door een historica. Uiteindeli­jk werd het kasteel, net zoals vijf eeuwen geleden, ingenomen.

 ?? ssj ?? Het Kasteel van Beersel werd zwaar onder vuur genomen.©
ssj Het Kasteel van Beersel werd zwaar onder vuur genomen.©

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium