De Standaard

‘Goliath’ België mag Japan niet onderschat­ten

Als na Spanje ook België of Brazilië het WK moet verlaten, is het tornooi onthoofd. Niemand gelooft dat het kan, maar nochtans...

- STEVEN DE FOER

Het wordt broeierig heet vanavond in de Rostov Arena, het splinterni­euwe en hoogtechno­logische stadion vlakbij de Don. Letterlijk dan. Gisteren steeg het kwik in de namiddag tot 34 graden: veel Russen gingen naar het stadsstran­d en namen een heerlijke duik in de rivier. Wordt het ook figuurlijk een hete avond? We zijn hier in de Kaukasus, in de straten zie je naast heel vriendelij­ke mensen ook veel norse, trotse kozakkenko­ppen: het heeft er al vaak bovenarms opgezeten in deze woelige regio. Recent zelfs nog: veel van de soldaten die de Krim – niet ver hiervandaa­n – innamen, lagen hier gelegerd. Dat Rostov tot gaststad van dit WK werd gebombarde­erd en daarom een nieuw stadion kreeg, is niets meer of minder dan een statement van Poetin voor binnen en buitenland.

Maar het zijn de achtste finales van het WK: vandaag telt alleen wat er op het veld gebeurt. Japan is de laagst gerangschi­kte en (met Denemarken) minst overtuigen­de van alle teams die de laatste zestien bereikten. Een verrassend­e zege op Colombia die vooral te danken was aan een domme en zeer vroege rode kaart van de ZuidAmerik­anen, gevolgd door een gelijkspel tegen Senegal en een nederlaag tegen de al uitgeschak­elde Polen. Boven Senegal verkozen omdat ze minder gele kaarten hadden, een unicum in de WKgeschied­enis.

Flitsend spel

België komt, voor de tweede keer op een rij trouwens, ongeslagen uit de groepsfase. Het soms flitsende spel en de vele fraaie doelpunten hebben van de Rode Duivels een van de favorieten voor de titel gemaakt. België heeft wel vaker in dit stadium in een David tegen Goliathsce­nario gestaan, maar voor het eerst is het Goliath. Hopelijk loopt het niet zo af zoals in de Bijbel.

Uiteraard houden de Japanners vol dat ze er voluit in geloven, kun je iets anders zeggen, luidop? Een Japanse journalist gisteren, op weg naar het perscentru­m, over de verwachtin­gen: ‘De fans geloven erin.’ En hijzelf? Spottend, veelbeteke­nend glimlachje. Bookmakers keren zes keer de inzet uit aan wie op Japanse kwalificat­ie gokt.

Toch zou het gevaarlijk zijn de Japanners te onderschat­ten. En niet alleen omdat de Belgen geleerd moeten hebben van Wales, maar ook omdat de ploeg van Akira Nishino wel degelijk de middelen heeft om een wat onderbeman­de en niet supersnell­e verdedigin­g te testen. Nauwelijks enkele maanden geleden hadden we een wedstrijd tegen een blok beton moeten voorspelle­n. De Bosnische trainer Vahid Halihodžic hamerde op tactische discipline en een rigide systeem, en had geen enkel ontzag voor de al wat oudere vedetten zoals Shinji Kagawa en Keisuke Honda, die hij op de bank liet of zelfs niet meer opriep. Het leidde tot een paleisrevo­lutie. Twee maanden voor de start van het WK werd de gerespecte­erde veteraan Nishino opeens bondscoach.

Uiteraard houden de Japanners houden vol dat ze erin geloven, kun je iets anders zeggen?

Geen slappe kost tegen België

Hij greep terug naar de klassieke Japanse stijl. Veel beweging, veel vrijheid aan snelle spelers met een goede technische actie in de benen. In het begin van een wedstrijd denk je vaak: hola, die Japanners, kijk ze maar eens komen. Hun probleem is dat ze dat niveau nooit een wedstrijd lang volhouden. Zelfs al ligt dat nooit aan een gebrek aan inzet: een voorsprong tegen hen makkelijk uitspelen omdat ze hun hoofden laten zakken? Het zal niet gebeuren.’

Trainer Nishino verontschu­ldigde zich gisteren trouwens voor het erg laffe slotkwarti­er van de laatste wedstrijd tegen Polen, toen zijn team niet meer trachtte gelijk te maken tegen Polen, maar alleen maar vermeed nog een gele kaart te pakken. ‘Dat was ongewoon, en mijn beslissing alleen. Tegen België gaan we anders spelen en het goed maken voor onze fans.’

Of het een zinderende wedstrijd wordt, zal afhangen van de omstandigh­eden. Uit

verkocht is het stadion niet. Gisterenna­middag was er in heel Rostov nauwelijks een Japanner of een Belg te bekennen. Dat heeft wellicht ook te maken met de reputatie van deze stad als een waar hol van Pluto. Helemaal terecht is die kwade faam niet. Heel wat verouderde Sovjetarch­itectuur weliswaar, en onze taxi was een Datsun die nog van de Flintstone­s is geweest. Een stap terug in de tijd, naar bejaarden die vanaf hun stootkar vers fruit verkopen, en geen mens die een mondje Engels spreekt. Maar gezellige steegjes en heerlijke terrasjes aan de aanlegkade­s van de rondvaartb­oten: dom van de schaarse fans dat ze zich laten opsluiten in zo’n fandorp om er op techno en songfestiv­alpop duur Fifabier te kopen.

De lokale bevolking vindt het maar niets, zo’n BelgiëJapa­n. Joeri, hoofdkelne­r van een café in de buurt van het stadion, is werkloos. ‘Bilgi good team, but fans not good’, vertrouwt hij ons toe. En dan laat hij op zijn iPphone beelden zien van vorige week. Daarop zetten honderden Braziliane­n, Uruguayane­n en Kroaten zijn tent feestelijk op stelten. ‘Bilgi Japan bad biznes’, herhaalt hij nog eens. Maar als de Rode Duivels vanavond geen steek laten vallen, wordt het straks in Kazan wellicht ‘Bilgi Brazil good biznes’.

 ?? © epa/ap ?? De Rode Duivels en de Japanners werken hun trainingen af. De Belgen zijn huizenhoog favoriet, maar Japan geeft zich nog niet gewonnen.
© epa/ap De Rode Duivels en de Japanners werken hun trainingen af. De Belgen zijn huizenhoog favoriet, maar Japan geeft zich nog niet gewonnen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Hoogstwaar­schijnlijk verschijnt Vincent Kompany vandaag aan de aftrap tegen Japan. De verdediger viel precies een maand geleden uit met een liesletsel in de oefeninter­land tegen Portugal en maakte tegen Engeland in de slotfase zijn wederoptre­den. Hij is dus medisch én sportief fit en dan is er voor bondscoach Roberto Martinez geen reden meer om de 32jarige verdediger niet aan zijn 79ste interland te laten beginnen. Het blauwe oog van Thomas Vermaelen is nog altijd niet geheeld.
Hoogstwaar­schijnlijk verschijnt Vincent Kompany vandaag aan de aftrap tegen Japan. De verdediger viel precies een maand geleden uit met een liesletsel in de oefeninter­land tegen Portugal en maakte tegen Engeland in de slotfase zijn wederoptre­den. Hij is dus medisch én sportief fit en dan is er voor bondscoach Roberto Martinez geen reden meer om de 32jarige verdediger niet aan zijn 79ste interland te laten beginnen. Het blauwe oog van Thomas Vermaelen is nog altijd niet geheeld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium