De Standaard

Nachttrein naar Kazan

- (*) Tijdens het WK zegt Steven De Foer dagelijks hallo (privet) en vertelt wat hem in Rusland opvalt, op en naast het veld.

Zeg het niet luidop, als u naar dat schema kijkt en denkt aan hoe fantastisc­h de kaarten voor de Rode Duivels zouden hebben gelegen als … Maar men verliest niet opzettelij­k, en ze hebben dat niet gedaan, en dat strekt hen tot eer. Punt.

Heel wat fans en journalist­en hebben de jongste dagen ongetwijfe­ld teruggedac­ht aan de andere kwestie die speelde bij dat eerste of tweede worden in je poule: dat die rechtse toernooita­bel ‘logistiek’ veel aantrekkel­ijker was, omdat de Rode Duivels dan van de vier wedstrijde­n tot de finale er nog drie in basisplaat­s Moskou zouden spelen. Dat leek me een beetje gelul. Die voetballer­s spelen één wedstrijd om de vier à vijf dagen, en het is nu ook weer niet zo dat ze nog naar Vladivosto­k moesten – het gaat om maximaal enkele uurtjes vliegen. Bovendien worden die spelersbus­sen met een politieesc­orte door de dikste files geleid, hebben ze drie stoelen per persoon zodat ze plat kunnen liggen in het vliegtuig, krijgen ze voorrang bij de douane. Kortom: na ‘het gras is te lang’ zouden die reisjes het domste excuus zijn als het zou fout lopen.

Zelf heb ik – als goede rentmeeste­r – uiteraard ook om dat Moskouparc­ours gebeden. (Alhoewel, als u het stilhoudt: de nieuwsgier­igaard in mij vond het vooruitzic­ht van Rostov, Kazan en idealiter SintPeters­burg een aantrekkel­ijker menu.)

Reality check: het is verdraaid een gedoe, en duur ook. Normaal zou gisteren een charter met de Belgische pers van Moskou naar Rostov zijn gevlogen. U moet zich echter eens voorstelle­n hoeveel supporters­groepen (véél grotere dan de Belgen) nu opeens dat enorme land moeten doorkruise­n om hun land te volgen. Een mierennest. Gevolg: er was wel een charter, maar geen bemanning beschikbaa­r.

Het reisbureau gooide het dan in allerijl op een reeks lijnvlucht­en, de mijne op zaterdagna­middag al in plaats van zondag, maar die last minutemail zag ik te laat: paniek, geen vliegtuig. Uren zoeken, uiteindeli­jk een dure nachtvluch­t gevonden, nogal slopend gedoe. Toen vernam ik dat het nog een geluk bij een ongeluk was: het vliegtuig waar ik op had moeten zitten, kon immers door een zwaar onweer niet landen in Rostov en landde 300 kilometer verder in Krasnodar. Die supporters en journalist­en hebben 15 uur gereisd in plaats van de geplande drie. Ach ja vakantieel­lende, denkt u wellicht, maar voor een chefvoetba­l van een grote krant is dat op zo’n WK toch niet zo handig.

Voor de kwartfinal­e in Kazan wordt boeken nog lastiger. Alle Belgen moeten een lijnvlucht boeken (niet vanuit Rostov, maar vanuit de basishub Moskou), maar geen enkele Russische maatschapp­ij neemt een voorwaarde­lijke boeking aan. Nu boeken, en je zit met wat pech straks als rouwende Duivelsfan met een nutteloze reis naar de kwartfinal­e BraziliëJa­pan aan je broek.

Bovendien wordt BraziliëMe­xico enkele uren vroeger gespeeld dan BelgiëJapa­n. Voor de Belgen zeker weten dat ze Kazan willen boeken, zal een veel groter supporters­legioen al alle interessan­te tickets hebben opgebruikt. Wat te doen? Tijdens de wedstrijd al de website van het boekingsbu­reau openen en snel boeken zodra je denkt dat het wel snor zit met de Duivels? Maar hoe snel is dat? Bij 1–0? Bij 2–0? Te lang wachten op zekerheid en je vist misschien helemaal achter het net. En inmiddels zorgen dat je die goal van Lukaku niet mist. Dit is geen privéprobe­empje. Tienduizen­den WKfans staan voor gelijkaard­ige dilemma’s. Het verklaart waarom u vanavond weer verdwaalde Colombiane­n in de tribune zult zien zitten. Ze zijn gestrand, en ze maken er het beste van. Laat ons hen een korf prachtige goals aanbieden. Ik ga eens kijken hoe dat zit met die nachttrein naar Kazan. Zou een aardige titel voor een roman zijn. Of een column.

Boek je te snel en kantelt de wedstrijd, ben je je geld kwijt. Wacht je te lang, heb je misschien geen vlucht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium