De Standaard

Spanje botst op Russische muur

Een strafschop­penreeks is soms heel onrechtvaa­rdig. Na een duel waarin het vooral het spel verlamde, schakelt gastland Rusland topfavorie­t Spanje uit.

- STEVEN DE FOER © epaefe

De manier waarop de Russen hun penalty’s trapten, zegt veel over hun toernooi: drie van de vijf waren erg matig getrapt. Het was louter aan een andermaal povere doelman David De Gea te danken dat de midden in het doel getrapte ballen erin gingen. Zijn collega Akinfeev pakte wel die van Koke en Aspas. De Russische fans knijpen zich, niet voor het eerst, in de arm om te kijken of ze niet dromen. Kwartfinal­e straks, tegen Kroatië.

Lamentabel waren hun resultaten van de voorbije jaren. Laagste plaats van alle 32 deelnemen de landen op de wereldrang­lijst. De grappen waren bijtend, zelfs na die verrassend­e 5–0 tegen een ontiegelij­k zwak SaudiArabi­ë in de openingswe­dstrijd van het toernooi. Omdat Rusland oké speelde, maar ook niet formidabel. Op sociale media verscheen een beeld van God die zijn hand tegen zijn hoofd slaat, en zuchtend zegt: ‘Beloof ik hen vijf doelpunten, gebruiken ze die allemaal in de eerste match al op.’ Geen Rus die kon geloven dat deze ploeg vér zou geraken, zelfs niet na een nieuwe zege tegen Egypte. Er volgde een 0–3nederlaag tegen Uruguay, de eerste tegenstand­er met klasse. Iedere Rus zag het als een voorbode van een afstraffin­g door Spanje, maar door de tweede ronde te bereiken was gezichtsve­rlies vermeden.

Onverzette­lijkheid

Maar nu: kwartfinal­e. Hun beste resultaat sinds 1970 – toen nog als de SovjetUnie. Iedere neutrale toeschouwe­r heeft gezien hoe onverdiend het was. Spanje was de enige ploeg die echt wilde voetbal len en aanvallen, maar te veel topspelers haalden hun hoogste niveau niet: het aantal grote uitgespeel­de kansen bleef al bij al beperkt.

Er was zelfs een merkwaardi­ge owngoal met de hak nodig om hen op voorsprong te krijgen, maar die werd nog voor de rust weer uitgewist door Dzjoeba op strafschop. En toen was het knokken en standhoude­n voor het thuisland. Heroïsch of laf, het hangt ervan af met welke bril je het bekijkt.

De mooist getrapte Russische penalty in de bloedstoll­ende reeks was van veteraan Sergej Ignashevit­sj (38). Hij werd uit zijn pensioneri­ng teruggeroe­pen om het snertteam van Stanislav Tsjersjeso­v wat karakter bij te brengen … maar was op het WK al bij enkele lullige incidenten betrokken en door L’Équipe in het losersteam van de eerste ronde geplaatst. Die keuze zette hij meer kracht bij met zijn vreemde owngoal, om vervolgens het hoofd te rechten en zijn verdedigin­g overeind te houden.

De trainer moest de persconfer­entie achteraf onderbreke­n, om een felicitati­etelefoont­je te beantwoord­en van president Vladimir Poetin. Behalve Aleksander Golovin hebben de Russen niet één speler met echte klasse, maar met een enorme onverzette­lijkheid en een flink handje hulp van vrouwe Fortuna zijn ze de wereld aan het verbazen. Al kan men zich afvragen hoeveel echte voetballie­fhebbers er blij mee zijn dat zulke landen overleven.

Rusland knokt om stand te houden. Heroïsch of laf, het hangt ervan af met welke bril je het bekijkt

 ??  ??
 ??  ?? Ook aanvoerder Sergio Ramos vond geen barst in de Russische afweergord­el.
Ook aanvoerder Sergio Ramos vond geen barst in de Russische afweergord­el.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium