De Standaard

De ploeg die andere ploegen slecht laat spelen

Kevin De Bruyne nam de tactiek van Roberto Martinez onder vuur na een gelijkspel tegen Mexico. En de historisch­e WKaftocht van Duitsland begon met een 1–0nederlaag tegen datzelfde Mexico. Brazilië past vanmiddag dus beter op.

- BART LAGAE

We gaan vier jaar terug in de tijd, naar het WK in Brazilië 2014. Brazilië en Mexico staan tegenover elkaar in de groepsfase. Guillermo Ochoa speelt een wereldpart­ij in doel voor Mexico en houdt de nul. Na afloop wordt de wedstrijd ‘de meest entertaine­nde 0–0 in de geschieden­is van het WK’ genoemd.

Het gelijkspel voor Mexico in Brazilië was betekenisv­ol omdat El Tri nog nooit een punt had gepakt tegen Brazilië op een wereldbeke­r. De drie voorgaande WKduels gingen verloren met elf goals voor Brazilië en nul voor Mexico. Uiteindeli­jk gingen beide ploegen door naar de 1/8ste finales, waar Mexico sneuvelde tegen Nederland door een omstreden penaltyfou­t op Arjen Robben in blessureti­jd. Brazilië strompelde door, tot de fatale 7–1 tegen de latere wereldkamp­ioen Duitsland.

Als beide landen elkaar deze namiddag in Samara opnieuw ontmoeten, zullen naar schatting 50 miljoen Mexicanen aan het tvscherm zijn gekluister­d. De marktwaard­e van alle Mexicaanse spelers samen mag dan niets voorstelle­n in vergelijki­ng met die van Brazilië – 150 miljoen euro tegenover bijna 1 miljard euro volgens de gezaghebbe­nde website Transferma­rkt.de – de hoop op een stunt in Mexico is reëel.

Het land heeft zich de voorbije jaren immers ontwikkeld als een uiterst gevaarlijk­e ploeg die erin slaagt de beste tegenstand­ers hun slechtste voetbal te laten bovenhalen. Met Hirving Lozano heeft het, naast oude rakker Javier Chicharito Hernández, ook een jonge speler in de rangen die doelpunten kan maken.

Kritiek van De Bruyne

België kwam vorig jaar in november hopeloos in de problemen tegen Mexico en na het 3–3gelijkspe­l bekritisee­rde Kevin De Bruyne openlijk het spelsystee­m van Roberto Martinez. De Mexicanen hadden de hele tijd tussen de lijnen kunnen voetballen omdat de aanvallend­e spelers van België veel te hoog stonden (of de verdediger­s te laag). Op het middenveld deed Mexico wat het wilde en PSVspeler Lozano toonde zich aan de wereld met twee goals. De 22jarige aanvaller scoorde ook tegen Duitsland en verhuist na de wereldbeke­r ongetwijfe­ld naar een grote club.

Tegen Zweden verloor Mexico met 3–0 en het plaatste zich alleen maar voor de 1/8ste finales omdat het al uitgeschak­elde ZuidKorea zo lief was geweest om Duitsland te verslaan. Maar Mexico is niet sterk als het zelf het spel moet maken. Wel als het zich kan aanpassen aan de tegenstand­er. De Colombiaan­se bondscoach Juan Carlos Osorio gebruikt bijna elke wedstrijd een andere opstelling. Ook vandaag tegen Brazilië zal hij zich aanpassen aan de tegenstand­er, al gebeurt dat deels noodgedwon­gen. Centrale verdediger Moreno is geschorst na twee gele kaarten.

Kwaliteite­n tonen

‘Brazilië is een fantastisc­he ploeg. Ik zou zelfs zo ver willen gaan te zeggen de beste ploeg van de wereld’, zei Osorio gisteren. ‘Alle Braziliane­n hebben een fabelachti­ge balbehande­ling en ze spelen als een ploeg. Het wordt een geweldige kans om onze kwaliteite­n te tonen.’ Mexico heeft met een jonge

Net als in Brussel vorig jaar wil Osorio Brazilië defensief in verlegenhe­id brengen. ‘We zijn in staat om op de helft van de tegenstand­er problemen te veroorzake­n. Verdedigen alleen heeft weinig zin. Welke opstelling we ook spelen, we zullen altijd vijf aanvallend­e spelers hebben. Al onze middenveld­ers zijn in staat aan te vallen en kansen te creëren.’

Eén van hen, Hector Herrera, behoorde

 ??  ?? Hirving Lozano
Hirving Lozano

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium