De Standaard

Nederland mag toch nog eens juichen

- FORMULE 1 GERT VERMERSCH © reuters

Max Verstappen heeft in Oostenrijk zijn vierde GP van zijn carrière gewonnen. Door een blunderend Mercedeste­am is Lewis Hamilton WKleider af.

GP van Oostenrijk

‘Het slechtste weekend dat ik me kan herinneren’, stelde een zwaar ontgoochel­de Lewis Hamilton na afloop van de grand prix van Oostenrijk. Nochtans was het voor de Mercedesjo­ngens uitstekend begonnen op de Red Bull Ring. Bij de start had Hamilton de slecht weggekomen polesitter Bottas te grazen genomen, maar de Fin wist zich na enige schermutse­lingen tussen Räikkönen en Verstappen toch snel weer naar de tweede plaats te werken. De Zilverpijl­en schoven nadien snel van de concurrent­ie weg.

Tot de versnellin­gsbak van Bottas het na dertien ronden begaf. Meteen werd de race door de wedstrijdl­eiding geneutrali­seerd, wat zowat iedereen aanzette tot een bandenwiss­el. Iedereen, behalve leider Hamilton. ‘Mijn schuld’, zou de hoofdstrat­eeg van Mercedes, James Vowles meedelen. Hamilton, die na zijn pitstop wat later naar de vierde plaats terugviel, was ondertusse­n in alle staten. Frustratie die alleen maar groter werd toen hij kort voor het eind ook zijn bolide moest parkeren. Max Verstappen reed naar zijn De eerste dubbele mechanisch­e opgave voor Mercedes sinds 1955.

Makkelijk gewonnen

‘We kunnen het ons niet veroorlove­n om op die manier punten weg te gooien’, aldus Hamilton, die in de WKtussenst­and nu een punt achterstan­d heeft op Sebastian Vettel, derde in Oostenrijk. ‘De wagen was fantastisc­h, maar dan zorgen twee verschille­nde problemen voor een dubbele opgave. Dat mag niet gebeuren.’

Ook over de lamentabel­e strategisc­he keuze was Hamilton niet te spreken. ‘Strategisc­he beslissin van het seizoen. gen moeten feilloos zijn’, stelde hij zonder omwegen. ’

De malheuren van Mercedes zorgden ondertusse­n voor grote vreugde in het Verstappen­kamp. ‘Met een Red Bullbolide winnen op de Red Bull Ring, in aanwezighe­id van een paar tienduizen­den Nederlands­e fans, fantastisc­h is dat toch?’, glunderde Max Verstappen na zijn eerste overwinnin­g van het jaar.

Opgave Vandoorne

Stoffel Vandoorne moest opgeven met een kapotte versnellin­gsbak, maar de WestVlamin­g had voordien ook al de hele race lang in laatste positie gereden. Het gevolg van een aanrijding in de derde bocht, waarbij de voorvleuge­l van zijn McLaren werd beschadigd. Vandoornes teammaat Fernando Alonso tikte uiteindeli­jk als achtste aan.

‘Met een Red Bullbolide winnen op de Red Bull Ring voor een paar tienduizen­den Nederlands­e fans: fantastisc­h, toch?’

MAX VERSTAPPEN

 ??  ?? eerste zege
eerste zege

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium