De Standaard

‘Geen spijt dat ik voor mountainbi­ke koos’

- WIELRENNEN WERNER BOURLEZ © photopress.be

In Hoogerheid­e reed Mathieu van der Poel de Nederlands­e wegrenners op een hoopje en pakte hij oververdie­nd de nationale trui.

Ook in Nederland zitten ze met een gevalWout van Aert. Mathieu van der Poel besliste vorig jaar dat hij tot 2020 het veldrijden combineert met het mountainbi­ken. Met als doel olympisch goud in Tokio. Koersen op de weg is voor hem tot dan niet meer dan een tussendoor­tje, een doorgedrev­en training in functie van dat grote doel. Maar dat zouden onze Noorderbur­en liever anders zien. Zeker nadat hij gisteren op indrukwekk­ende wijze Nederlands kampioen werd. Op de weg.

Van der Poel deed op 60 km van de finish de finale losbarsten en raakte op 40 km van het einde weg met Jan JanWillem van Schip (Roompot), Dennis van Winden (Israel Cycling) en LottoJumbo­sprinter Danny van Poppel. Op zes kilometer voor het einde werden ze teruggepak­t, vooral door het beukwerk van Niki Terpstra. Hij ging zelfs zo hard te keer dat zijn kopman Fabio Jakobsen moest lossen, net als Dylan Groenewege­n. Finaal bleven ze nog met zijn twintigen over om te spurten. Van der Poel baande zich een weg tussen de omheining en titelverde­diger Ramon Sinkeldam en triomfeerd­e.

In voetsporen van vader Adrie

Mathieu treedt met zijn titel in de voetsporen van vader Adrie, die kampioen werd in 1987.

De Nederlands­e wielerkenn­ers hadden met verbazing het schouwspel gadegeslag­en. En vroegen zich meteen af: Waarom kiest die jongen niet voor een wegcarrièr­e? ‘Het is een dubbel gevoel’, zegt Van der Poel. ‘Op de weg gaat het steeds beter, zeker als je het met het mountainbi­ken vergelijkt. Maar ik heb nu eenmaal een beslissing genomen. Of dit de goede is, zal achteraf blijken. Maar spijt heb ik niet.’

Viviani klimt naar titel

Elia Viviani heeft aangetoond dat hij meer kan dan alleen sprinten. De 29jarige Italiaan van Mathieu van der Poel was QuickStep veroverde op het heuvelacht­ige parcours door Lombardije de nationale titel op de weg.

Peter Sagan soleerde in Tsjechië naar zijn zesde nationale titel op rij. De wereldkamp­ioen kwam na een monstervlu­cht van meer dan 90 kilometer alleen over de in de spurt. streep. In Spanje veroverde Gorka Izagirre de wielertite­l op de weg. De 30jarige renner van BahrainMer­ida reed na 211 kilometer tussen Castellon de la Plana en Benicassim solo over de meet. Alejandro Valverde eindigde op de tweede plaats.

 ??  ?? oppermacht­ig
oppermacht­ig

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium