De Standaard

De job van de toekomst? Genetisch

Er zijn gerichte opleidinge­n nodig voor de bredere groep zorgverlen­ers die nu de NIPtest aanbiedt, schrijven genetici JORIS VERMEESCH en KOEN DEVRIENDT.

- JORIS VERMEESCH EN KOEN DEVRIENDT Wie? Moleculair geneticus en klinisch geneticus, Centrum Menselijke Erfelijkhe­id, KU Leuven Wat? Om aan de nood van genetische raadplegin­gen te voldoen, kan een nieuw zorgberoep, de genetische consulent, soelaas bieden.

Fara, de organisati­e die luistert, informeert en begeleidt bij zwangersch­apskeuzes, vraagt dat de praktijk van nietinvasi­eve prenatale testing (NIPT) wordt geëvalueer­d en dat er een zorgzaam kader wordt gecreëerd om ouders beter te begeleiden bij de screening (DS 29 juni). Wij ondersteun­en deze oproep volledig. Door de invoering van de NIPT wordt het traditione­le kader van de genetische prenatale diagnose en de zorg daarrond doorbroken. Een herdenken van het zorgkader dringt zich dan ook op.

Prenatale screening via echografie is tegenwoord­ig standaard bij elke zwangersch­ap. Een echo maakt duidelijk of de foetus en de placenta zich normaal ontwikkele­n. Bij afwijkinge­n kan de arts een beroep doen op bestaande netwerken van verloskund­igen met een bijzondere expertise in de prenatale diagnostie­k en vele andere medische specialist­en, vroedvrouw­en en paramedici. Vaak vindt er dan bijkomende genetische analyse van het ongeboren kind plaats. DNA kan bekomen worden na een invasieve vlokkentes­t of vruchtwate­rpunctie. De huidige genetische testen sporen een breed gamma aan chromosoom­afwijkinge­n op. Downsyndro­om, het bekendste voorbeeld, is slechts een van de vele honderden chromosoma­le aandoening­en. Deze aandoening­en zijn meestal zeldzaam, maar zijn vaak ernstiger dan het syndroom van Down. Cumulatief komen ze vaker voor dan down.

Gezien het risico op een miskraam dat gepaard gaat met de invasieve testen, wordt al lang gezocht naar nietinvasi­eve alternatie­ven. De ontwikkeli­ng van de NIPT als een zeer betrouwbar­e prenatale chromo soomtest wordt dan ook als een doorbraak beschouwd in de prenatale genetische diagnostie­k. Het toegankeli­jk maken van deze (dure) test voor alle zwangere vrouwen door een algemene terugbetal­ing is een logische beslissing, aangezien vroegere, minder nauwkeurig­e testen (zoals de triple test of de gecombinee­rde eerste trimester screening) ook al werden terugbetaa­ld. Eén jaar na de invoering groeien er samenwerki­ng en overleg tussen de verschille­nde aanbieders van de NIPT in België, wat zal leiden tot meer uniformite­it in de aangeboden test.

Het zorgkader zoals dat werd uitgebouwd voor de invasieve prenatale testen staat echter onder druk sinds de veralgemee­nde introducti­e van de NIPT. De NIPT is immers mogelijk via een eenvoudige bloedafnam­e, zonder risico op miskraam zoals bij een vruchtwate­rpunctie of vlokkentes­t. De bloedafnam­e gebeurt niet meer in gespeciali­seerde centra. Hierdoor valt de communicat­ie van de testresult­aten grotendeel­s buiten het bestaande kader van prenatale diagnostie­k. België was het eerste land waar de NIPT aan alle zwangere vrouwen werd aangeboden.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium